Danskt bacon utmanar Scan

Äkta vara. 12 jul 2019.


Ibland blir man glad eller åtminstone känner hopp och blir inspirerad. 


Vi på Äkta vara för ju kampen att "mat ska få vara mat". Jag tror att vi kan påverka industrin att mer laga mat som vi gör hemma – utan att ta till en massa kemiska lösningar. 


I vårt arbete ingår dels att slå ner på när livsmedelsindustrin går för långt men vi lyfter också fram – och det glömmer man bort ibland – när de gör nåt bra. Det tänkte jag göra här.


Under det senaste året har vi kört en kampanj för nitritfria charkprodukter. För det är ju ganska konstigt att nästan all chark har tillsatt nitrit. Huvudskälet är för att göra köttet inbjudande rosa, men samtidigt är det misstänkt cancerframkallande och ska enligt myndigheter konsumeras sparsamt.


Jag har bland annat själv försökt påverka min närmsta livsmedelsbutik att byta ut en av sina sex baconsorter mot en utan nitrit. Jag har än så länge inte lyckats. 


Dock, i en större butik, inte så långt bort, finns faktiskt en ekologisk och nitritfri bacon från Tulip, Danmarks motsvarighet till Scan, och som också är väldigt stora i Sverige.


Det var förstås väldigt glädjande att se hur man lyfter fram det tillsatsfria, men också inspirerande och roligt när jag vände och läste att de här danska eko-grisarna verkar behandlas schysst (utevistelse, knorren kvar, ingen antibiotika).

Tulip eko-bacon framsida


Tulip eko-bacon framsida

 

Så nu undrar jag: När ska de stora svenska charkföretagen hänga på och sälja svensk nitritfri eko-bacon? 

Då kan den ju bli både Ä-märkt och KRAV-märkt!


Vi kan alla påverka. Gör det du också! 

Om vi efterfrågar nitritfri bacon och butiken då tar in Tulips produkt, så kanske Scan hänger på och ställer om...

Det hoppas jag.Ha en bra sommar.

/Björn Bernhardson, verksamhetsledare Äkta vara


5 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Jag har också upptäckt Tulips nitritfria bacon på min COOP-butik på Lidingö, men däremot är ICA Kvantum dålig på att förstå att nitrifritt är positivt. Nitritfria korvar, bacon m.m. produceras av Melins och finns hos Mathem ( via nätet.
  Agneta Röös. 12 jul 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jo och den smakar gott oxå. En sak som jag upptäckte när jag reste i Frankrike. Jag köpte koktskinka I butik i Frankrike. Oj vad det luktade och smakade gott. Sa till min sambo när jag öppnade paketet. Lukta så gott skinkan luktar. Hemma luktar det unket eller inget alls. Hur kommer sig detta? Kanske Dax att börja ställa frågor till köttproducenter i Sverige? Vi som tycker vi är bäst i världen på kött??
  Toni . 13 jul 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nu kommer jag själv från Danmark och från det jag kommer ihåg då är det olagligt at använda nitrit i produkter der säljs som ekologiska produkter i Danmark. Man borde ställa samma krav för de Svenska eko produkter. Jag använder själv varje möjlighet jag har med att avrådda från at köpa produkter med E250.
  Kim A. 26 jul 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej läste inlägget om bacon från Danmark blir inte klok av diskussion om nitrit kolla länken tacksam för vad ni/ du tror om detta Mvh Peter Tesarz. Äter bacon varje dag eko till frukost. http://www.kostdemokrati.se/links/2012/12/26/nitrit-i-bacon/
  Peter Tesarz. 3 aug 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag har slutat att köpa bacon, eftersom den blev kokt, när jag försökte steka den pga insprutat vatten. Är det någon som vet, hur det är med Tulips bacon? Är det vatten i den också? Jag gillar knaprig bacon men inte sladdrig och blek sådan!
  Kerstin Laurin. 5 aug 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!