Svar på tal om semlor

Nyhetsarkiv 2009. 28 jan 2009. Bild: Fotoakuten.


Får mandelmassa utan mandel kallas mandelmassa? Är det "lyx" att en semla som förväntas innehålla mandelmassa istället innehåller aprikoskärnor?

En av Äkta varas läsare, Victor Kurronen, tyckte att lyxsemlan som han just ätit fick en bitter eftersmak när han läste innehållsförteckningen. Innehållsförteckningen var full av E-nummer bara mandelmassan hade 13 ingredienser, men ingen mandel. Äkta vara skickade frågan vidare till Livsmedelsverket som ger svar på tal: Mandelmassa måste innehålla mandel!

I och för sig innehåller många semlor vi köper i butik inte mandelmassa även om vi tror det, utan en en massa med det intet förpliktigande namnet Bakmassa. I den får man gärna ha aprikoskärnor. Kärnorna kommer från en sorts aprikoser från Kina som inte är ätliga, men däremot går kärnorna att använda som mandelsurrogat. Inget farligt i och för sig, men kan knappast betecknas för "lyx" enligt Livsmedelsverket. 

Livsmedelsverket avråder från användning av säljande uttryck, som t.ex. "lyx" om dessa inte förklaras i märkningen. Om sådana uttryck används på en livsmedelsförpackning utan att dem förklaras riskerar nämligen kunden att bli lurad – speciellt om semlan i det här fallet innehåller en bakmassa gjord på aprikoskärnor, säger statsinspektör Alexander Sobestiansky på Livsmedelsverket till Äkta vara.

3 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Jag måste bara få dela med mig av detta när vi ändå talar om bakverk. Jag hade bråttom att handla och skulle köpa en liten tårta. Jag brukar normalt handla på bageri eller baka själv men denna gång hamnade jag på Coop forum. Tog en bananstubbe modell större och slängde ner i korgen. När jag sedan kom hem började jag läsa innehållsförteckningen, hoppas ni orkar läsa...: Socker, vatten, veg fett, ägg vetemjöl, mandel, banan, modifierad stärkelse, stärkelse, skummjölkspulver, förtjockningsmedel (E440, E401, E422, E415, E408) äpplen, emulgeringsmedel (E475, E471) Konserveringsmedel (E203, E202, E211) veg olja, surhetsreglerande medel (E330, E270, E500) Naturliga och naturidentiska aromämnen, stärkelsesirap, aromämne, maltodextrin av vete, glukossirap, kakaopulver, konsistensmedel (E4501) , salt, potatisstärkelse, färgämnen (E 104, E180e,E180a, E141) Antioxidationsmedel (E306, E304) bakpulver (E500), invertsirap, enzym (E1103) vetegluten, naturidentisk bananarom, mjölbehandlingsmedel (E300) naturidentiska aromämnen, skumdämpningsmedel (E471), arom, vanilj, vanillin, emulgeringsmedel, sojalecitin. Puh! Jag har kvar den i kylskåpet som ett vanande exempel, den ser superfräsch ut. Bäst före datum var 2008-10-28. Det finns ingen info om när den var bakad. Men den är iallafall bakad på konsum värmlands bageri i Karlstad. Kanske skulle man ha fallit död ner om man tog en tugga *haha* Tack för mig! /Bibbi
    Bibbi. 30 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Helt galet!! Hur kan detta fusk få pågå? vart har logiken tagit vägen? Livsmedelsverket är inte värt namnet då de inte skyddar oss mot detta. De har inte ens pålitlig forskning att luta sina kostråd mot.... GALET!!!!
    Annso. 7 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Baknings tips; byt ut hjorthornssaltet (som är ett kemiskat jäsningsmedel) mot dubbel mängd jäst för söta degar. Odense har en ekologisk mandelmassa som innehåller 55% mandel, socker, vatten & glukossirap.
    Annelie. 1 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!