Tillsatsbakelse segrade

Nyheter. 15 jun 2012.


Vinnarbakelsen_ny

Tillsatstävlingen är avgjord. Vinnaren är en riktig tillsatsbomb, där man fått ta till två etiketter för att få plats med hela innehållsförteckningen.

Vi har fått in många olika bidrag till tillsatstävlingen, allt från räksallad till nudelsoppa, men en sak är klar: bakverken dominerade. Själva startskottet för tävlingen var en blåbärsprinsesstårta som Jenny Jakobsson fått som inflyttningspresent av Icahandlaren i Häggvik innehållande 18 E-nummer. Den var dock ingen match för vinnaren i tävlingen: en prinsessbakelse med inte mindre än 28 unika tillsatser!
Vinnarbakelse2_liten
"Jag har hittat en prinsessbakelse med makalöst många tillsatser i", skriver Ellen Jonsson, 17, om fyndet hon gjort på Ica kvantum i Tranås.

Och visst har hon det. De är till och med så många att konditoriavdelningen har varit tvungna att använda två etiketter för att alla 70 ingredienser ska rymmas. Förutom äran som bästa tillsatsjägare belönas Ellen också med en Äkta vara-t-shirt.

Två andra bakverk som förtjänar omnämnande är två prinsesstårtor, en från City gross i Uppsala och en från Ica i Bålsta. Den förra innehöll 25 E-nummer och inhandlades av Jonas Söderqvist. Den senare, funnen av Sabina Glaser, vägde in på 18 stycken.

"Särskilt imponerad blev jag av det så kallade skumdämpningsmedlet", lyder hennes kommentar.

Högt på listan placerade sig också Lina Thorssons frysta fynd Monte castello pizza prosciutto, med 15 E-nummer (eller 20 om man räknar alla gånger de förkommer, vilket har gjorts i en tidigare artikel), och snabbnudlarna Yum yum med skaldjurssmak berikade med 18 E-nummer och inskickat av Jessica i Malmö. Föga förvånande innehöll båda ett batteri med smakförstärkare och jästextrakt.

Så här ser topp tre ut (antalet unika E-nummer inom parentes):

1. Ica Tranås prinsessbakelse (28)
2. City gross prinsesstårta, (25)
3. Icas Bålstas prinsesstårta (18)
3. Yum yum snabbnudlar skaldjurssmak (18)

– Efter fem års debatt är det väl egentligen ganska märkligt att produkter av det här slaget fortfarande kan finnas på marknaden. Däremot är det inte så konstigt att konditorivarorna placerade sig så högt. På det området finns fortfarande väldigt mycket att göra för den växande gruppen av tillsatsjägare, säger författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson, som med boken Den hemlige kocken var den som drog igång hela debatten om tillsatser 2007.

Till sist ett bidrag som inte riktigt kunde konkurrera när det gäller antalet tillsatser, bara 16 stycken. Men chokladmoussen som Lena Johansson från Trelleborg blev serverad på flyget till Grekland innehöll lite choklad, men väldigt mycket annat.

"Anmärkningsvärt är ju att man kan kalla det för 'chocolate mousse'", skriver hon.

Se själv:

Chokladmousse

9 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Haha, där ser man. När jag ordnade tävlingen för några är sedan räckte det med 23 e-nummer för att vinna. Utvecklingen går sannerligen framåt! Grattis Ellen i Tranås!
  Håkan (hakke). 15 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Grattis Ellen! Än finns det mycket att göra, helt klart. Tyvärr köper ju folk fortfarande det dåliga. Efterfrågan behöver minska.
  vakentimmar.com. 15 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Grattis Ellen! Men hur gör vi för att vi ska kunna snabba upp processen för att förmå producenterna att minska tillsatserna och öka kvalitén på det som säljs i butik eller på annan plats? Personligen tror jag att vi måste börja/fortsätta med att försöka få familj, vänner och bekanta att förstå skillnaden mellan tillsatsstinna och Äkta varor. Det är inte lätt – jag vet av egen erfarenhet – men ju fler som köpbojkottar dessa icke äkta varor och dessutom tar sig tiden att ta upp problemet med producenten eller sin lokala livsmedelsbutik, desto större genomslagskraft får våra protester. Både producenter och livsmedelskedjor brukar vara snabba på att svara på mail, men man kanske inte alltid ska acceptera deras svar utan ”debatt” . Medvetenheten om tillsatser och specifika kvalitetsskillnader på ekologiskt och inte ekologiskt upplever jag saknas hos många butiksanställda oavsett vilken livsmedelskedja de jobbar inom.
  Agneta Röös. 15 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är ju helt fantastiskt! Att de själva inte ens reagerar när de behöver 2 etiketter? Jag förstår om ICA inte vill visa "Äkta Vara"-symbolen i sina butiker. Bra jobbat Ellen i Tranås!
  Susanne Jarl (recepten.se). 15 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • ICA hänvisar på sin facebooksida till andra dyrare produkter om man vill ha färre tillsatser. Se upp för deras egna märken ICA och ICA Basic. De har ofta fler tillsatser än motsvarande från Findus, Felix osv.
  Anne. 15 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Svar till Agneta.Tips. Starta studiecirklar på din ort och involvera handlarna. Använd Den hemlige kocken som underlag. Hos oss börjar vi cirkel nr 2 till hösten genom Vuxenskolan. Folk tror inte sina ögon när de blir upplysta.
  Birgitta. 17 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Roligast är att ICAs prinsessbakelse innehåller "aprikoskärnor" och lite längre ner skriver de "kan innehålla spår av aprikoskärnor"
  Jörgen. 18 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Sanslöst...
  Tina. 20 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • det är egentligen hälsosamt för jag slutade äta alla såkallade vegetabiliskt fett (margarin)bullar å wienerbröd många år sen. och tårtbitar med massa skit. skulle de använda äkta grejer skulle de inte va så bra för mina tänder så jag tackar kedjorna och producenter som gb(bonjour) dafgård findus mm för all skit de har i sina goda efterrätter.
  krille. 21 jun 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!