Få vet när maten är i säsong

Nyheter. 23 aug 2012.


Var femte konsument anpassar inte sin matlagning efter vad som är i säsong. Många är dessutom osäkra på när matvarorna egentligen är som bäst, visar en undersökning från Lantmännen.


Det finns många skäl att äta matvaror när de är i säsong. Utbudet är större och varorna billigare, men framförallt är

tomat[Fotoakuten]
det just då som maten är som godast och nyttigast.


En söt solmogen sommartomat går till exempel inte att jämföra med de bleka, hårda och smaklösa tomater som drivs upp i uppvärmda växthus på vintern. Det senare är dessutom sämre för miljön.


Men trots det anpassar nästan en femtedel av de svenska konsumenterna inte valet av råvaror efter vad som är i säsong, enligt en undersökning som lantbrukskoncernen Lantmännen har gjort. Endast knappt var tionde anpassar alltid matlagningen. Och till viss del är orsaken okunskap.


Smaken är största moroten

Bara drygt var tredje konsument uppger att de har bra koll på när de flesta matvaror är i säsong. Var tionde har dock ingen koll och lika många tänker överhuvudtaget inte på säsong när de går i butiken. Det vanligaste skälet till att säsongsanpassa sin mat är i undersökningen smaken, följt av priset.


– En del av kunskapen om naturens växlingar och matens olika säsonger verkar ha gått förlorad och Lantmännen vill hjälpa fler att hitta god och bra mat i säsong, säger Jenny Svederman, presschef på Lantmännen.


Inför höstsäsongen genomför Lantmännen därför en informationskampanj i butiker runt om i landet.


Säsongsguiden

I Äkta varas säsongsguide kan du både söka på enskilda livsmedel för att se när de är som bäst, men även söka utifrån tid på året för att se vilka råvaror som är bäst just nu. Nu i augusti är till exempel rödkål och bondbönor på väg in i säsong och i september börjar säsongen för abborre, gös och strömming.


Äkta varas säsongsguide >>


1 kommentar

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Jag tror nog att de flesta i vårt land vet att grönsaker och frukt skördas under sommar/höst i Sverige men däremot är nog många omedvetna om smakskillnaden på importerat och nyskördat. Den bästa smaken och kvalitén får man genom att köpa närodlat ekologiskt/krav. Mer smak,mer doft och troligtvis mer vitaminer och näringsämnen p.g.a. att grödorna fått utvecklas i sin egen takt utan att stressas av kemikaliska gördningsämnen. Njut av allt gott som finns att tillgå just nu hos Bondens Marknad, medvetna livsmedelsbutiker och bönder med egen försäljning.
    Ros-Marin. 30 aug 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!