Äkta vara startar fruktförmedling

Nyheter. 31 aug 2012.

Fallfrukt_äpplen_toppbild

Tusentals ton äpplen slängs eller ruttnar bort på marken varje år. Endast en bråkdel av skörden i svenska villaträdgårdar och parker tas till vara. Men genom att dela med sig av överskottet kan detta enorma slöseri hejdas.

Nu är hösten snart här och äpplen och annan frukt mognar på träden i många villaträdgårdar. Men det är få som kan eller orkar ta hand om hela sin skörd.

Enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet som kom 2011 uppskattas den svenska fritidsodlingen av äpplen ha en potentiell skörd på 280 000 ton, vilket är otroligt många äpplen. Som en jämförelse producerade yrkesodlarna i Sverige 2010 cirka 23 500, alltså mindre än en tiondel. Enligt rapporten är det dock bara en mindre del av frukten som tas till vara för att ätas färska eller bli till exempel mos eller must.

Trots det köper vi stora mängder utländska äpplen och bälgar i oss importerad apelsinjuice, istället för att ta vara på det svenska överskottet. För att motverka detta enorma slöseri startar Äkta vara kampanjen Fallfrukt.

Inspirerade av Victoria Frances Qvarnströms fruktförmedling på Facebook startar vi nu vår egen fruktförmedling där man kan dela med sig av överskottet av äpplen, plommon, päron eller varför inte körsbär. Med hjälp av en smart kartfunktion är det enkelt att se var det finns frukt att plocka nära dig.

Har du för många äpplen eller annan frukt? Lägg in en annons om hur många träd du har, vilken frukt och var de finns, så slipper du plocka upp ruttnande frukt från marken.


4 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Äntligen har någon HAJAT grejen. Klockrent.
  Rolf. 31 aug 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Fantastiskt initiativ! Jag har jobbat på ICA Maxi tidigare och mådde nästan illa när jag såg hur otroligt mycket frukt som slängdes bara för att det gått ett fåtal dagar. Ska påpeka att det inte var minsta fel på dem. Hoppas det här kan lösa det problemet!
  Martin Bengtsson . 1 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Som tur är vissa villaägare brukar lägga äpplen i påsar eller korgar vid grinden så man får ta mig sig när man går förbi. Har använt Facebooks grupp, hämtade fyra cykelkorgar fulla med äpplen i fjol och har fått både päron och plommon tidigare när de lagts vid grinden. Det lönar sig och ta en cykeltur i villaområden! :D
  stjärnflickan. 13 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vilken suverän idé! Själv har jag bara ett träd, så det räcker inte till så många sugna. Delar ut på jobbet av det jag inte tar reda på själv. Att låta frukt ligga och ruttna är inget för mig.
  Margareta . 20 sep 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3