Hemliga kockar bekänner färg

Mats-Eric. 12 maj 2009.

Säga vad man vill om butiksmaten, men den som kan läsa små bokstäver får i alla fall veta vilka tillsatser produkterna består av. Annat är det med de rätter som serveras i skolor och på sjukhus. Den offentliga matens innehåll bör betraktas som en affärshemlighet, är de stora cateringföretagens grundinställning.


I måndags avslöjade SvD:s reporter Henrik Ennart det stora antalet tillsatser som blir följden av det nya system för sjukhusmat som håller på att införas i Stockholm. I artikeln berättar miljöpartisten Raymond Wigg att Sodexo, som levererar maten, inte ville lämna ut innehållsförteckningarna ens till de landstingspolitikerna som besökte centralköket i Märsta.


Detta hemlighetsmakeri framstår kanske som märkligt, men det ligger helt i linje med företagets tidigare agerande. När Lidingö Tidning i slutet av mars ville undersöka vad kommunens skolelever får på sina tallrikar nekade Sodexo, som är en av de tre entreprenörerna, att redovisa innehållet.


"Jag ser framför mig en lång lista på E-nummer", motiverade företagets representant beslutet.
Samma inställning hade ISS, som är det andra stora cateringföretag som Lidingö stad anlitar. Endast den mindre firma som lagar maten på plats i en av skolorna visade öppenhet.


När artikeln om tillsatssmusslandet publicerades blev läsarreaktionerna kraftiga. Föräldrar talade om matstrejk och berättade att de vägrats att få se det skolkök där Sodexomaten tillreds.
Först under trycket av denna föräldraopinion lade de båda cateringföretagen korten på bordet. I såväl Lidingö Tidning som  i Svenska Dagbladet i veckan trycktes just sådana långa listor med oaptitliga E-nummer som dagens skol- och sjukhusmat innehåller.
Inte konstigt att de hemliga kockarna försökte hålla så hårt i sina recept.

6 kommentarer

RSS

Annons:

 • Tack Mats-Eric! Driv på med massor av artiklar fortsätt som du gör för du gör det så himla bra! OCH tack för idag!!!!!!!
  Camilla Sparring. 13 maj 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Bra jobbat! Här är länken till artikeln i Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2869511.svd
  Håkan (hakke). 15 maj 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tack Mats-Eric för dina inlägg. Jag tillhör en av de upprörda föräldrarna på Lidingö. Jag håller fortfarande på att försöka kontakta Sodexo men det tycks omöjligt. Jag försöker få reda på hur de menar när de i en allmän skrivelse till Lidingös alla föräldrar påstår att 85% av maten lagas från grunden. Bäst att rusta sig med envishet.
  Josefin. 18 maj 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • visst är det bra att vi kräver att få se vad de hemliga kockarna lägger i sin mat. För att hålla ett storkök hygieniskt kan man inte ta emot besök av stora grupper från allmänheten på grund av hygienkrav. Så det gäller att beställa tid och klä sig i skyddskläder om man ska på studiebesök.
  Gunilla Blixt. 25 maj 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vad härligt att folk är engagerade och bryr sig! Det behövs kunskap och attitydförändring vad gäller sådant som vi dagligen stoppar i munnen.
  Sara. 30 maj 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej! Jag har snart läst ut din bok den hemlige kocken. Igår bakade jag mitt egna bröd som jäst klart idag 18 timmar senare. Tack du har fått mig att öppna ögonen. Dessutom har boken öppnat till flera konversationer på tunnelbanan på vägen hem. Kram Anna
  Anna. 4 jun 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!