Tillsammans sätter vi press på matindustrin

Äkta vara är en konsumentförening som jobbar för bättre matkvalitet, tydligare information, mindre fusk och färre tillsatser. Här nedan kan du se några av de verksamheter och kampanjer som vi driver. Ju fler vi är desto mer kan vi förändra.

Äkta vara är en konsumentförening som jobbar för bättre matkvalitet, tydligare information, mindre fusk och färre tillsatser. Här nedan kan du se några av de verksamheter och kampanjer som vi driver. Ju fler vi är desto mer kan vi förändra. Tryck för att läsa mer!


Ä-märket

Många konsumenter har tröttnat på E-nummermaten och söker efter mer genuina livsmedel. Trots detaljerade innehållsförteckningar kan det ändå vara svårt att välja när man väl står i butiken. Därför har vi skapat Ä-märket.
Årets matbluff

Årets matbluff

Produkter som lurar oss konsumenter finns alltjämt på marknaden. Det vill vi på Äkta vara ändra på. Med antipriset Årets matbluff vill vi uppmärksamma detta och sätta press på de livsmedelstillverkare som säljer produkter som slirar på sanningen. Helt enkelt produkter som inte håller vad de lovar.

Konsumentguiden

I konsumentguiden har vi samlat flera av våra guider på ett ställe, som dessutom gör de enkla att använda i mobilen. Här hittar du alla Ä-märkta produkter, men också vår Livsmedelsguide, vår E-nummerguide och vår Säsongsguide. Och det bästa är att den fungerar lika bra i mobilen, perfekt när du står i butiken.

Naturvinsguiden

Naturvinguiden gör det lättare att hitta ärliga viner, där man dessutom använder inga eller minimalt med tillsatser. I vanliga industriviner används olika former av tillsatser flitigt för att påverka bland annat smak, färg och hållbarhet. På naturvinsguiden.org får man veta allt om vinerna – och var man får tag på dem.

Fejkad mat

Med korta filmer visar vi på skillnaden mellan fejk och äkta vara. Till exempel läsk som kallas för cider, fejkad citronjuice och pepparkakor med palmolja istället för smör.

Rädda fallfrukten

Varje höst ruttnar tusentals ton med goda äpplen bort i svenska villaträdgårdar. Samtidigt kör vi till affären och köper importerade frukt. För att uppmärksamma detta startade vi kampanjen Rädda fallfrukten samt en tillhörande fruktförmedling.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!