E 960 - Steviolglykosider (sötningsmedel)

E-nummer Sötning. 8 jun 2018.

FUNKTION
Sötningsmedel. Höjer inte blodsockret.


FRAMSTÄLLNING
Utvinns ur växten sötflockel (Stevia rebaudiana). Glukosiderna i växten är ca 300 ggr sötare än vanligt socker


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
De raffinerade steviolglykosiderna är tillåtna att använda för sötningen av en rad livsmedel. Används bland annat i läsk och andra drycker, ketchup och glass. Själva växten stevia är endast tillåten att använda i örtteer eller liknande.


KÄNDA HÄLSORISKER
-
RSS

4 kommentarer

 • Stevia (Stevia Rebaudiana) användes som preventivmedel av indianerna i Paraguay. Detta kan vara en hälsoeffekt som ni kanske skall upplysa om?
  Stefan. 25 maj 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Såg att styrelsen nu befolkas av kändismatlagare, varumärkesstrateger, pr- och kommunikationsexperter. Det kan säkert vara bra men jag trodde att det här skulle bli en folkrörelse för bra mat och inte ett steg i karriären. Nu representeras Äkta Vara av personer som har allt att vinna på att själva synas. Vanligt folks engagemang kommer att minska.
  Staffan Gustafsson. 28 maj 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det finns flera risker med detta gift! Allergiska reaktioner och migrän är några kända. Andra är ökat sötsug. Och enligt forskare så är 15-20gram av E960 en dödlig dos. Växten i sig får endast användas i exvis te men flera tillverkare har på sina produkter SÖTAD MED STEVIA medan andra gömmer sig bakom SÖTAD MED SÖTNINGSMEDEL. E960 är lika naturligt som kokain!
  Bea N . 20 dec 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
 • De där indianerna i Paraguay är ju ett rykte från 1960-talet som fortfarande ingen kan uppge någon som helst vettig källa till...
  Stoffe. 4 jan 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!