Vin

Livsmedel VWXYZ. 7 mar 2016.

Vin definieras som alkoholdryck jäst av färska druvor eller druvmust. Detta var kanske korrekt fram till 50-talet. Kemiska bekämpningsmedel s.k. pesticider och konstgödsel började då användas i stor skala vilket möjliggjorde ökade skördar. Pesticider är starka gifter och många klassas av EU som cancerogena, mutagena, hormon- och reproduktionsstörande. Ämnena är systemiska vilket betyder att de tränger in i druvan. Vid vintillverkning kommer allt med i vinet. Gränsvärdet för pesticider i vatten är 0,5 mikrogram per liter. I vissa viner har man funnit halter över 200 mikrogram per liter. Enligt en utredning inom EU är vindruvor det mest förorenade livsmedlet. Sök exempelvis på ”vindruvor” på naturskyddsforeningen.se.

Vid vinproduktionen tillsätter de flesta tillverkarna dessutom en rad tillsatser. Den naturliga jäst som finns på druvans skal och i vingården reduceras genom att man tillsätter sulfit, exempelvis svaveldioxid (E220), och ersätts istället med teknisk jäst. Sulfiter, som är desinficerande, tillsätts även för ökad hållbarhet. Höga halter kan ge upphov till allergiska reaktioner, varför detta måste skrivas ut på etiketten. I övrigt behöver man inte skriva ut ingredienserna på drycker som innehåller över 1,2 volymprocent alkohol. Enligt WHO bör den dagliga dosen sulfit vara max 0,7 mikrogram per kilo kroppsvikt. I många viner är dock halten så hög (exempelvis mer än 150 mg/liter) att man är i riskzonen redan efter att ha druckit en tredjedels flaska.

Sulfit är bara ett av 60-tal ämnen, ofta med E-nummer, som är godkända för användning i vin, bland annat för att förändra dess smak. På flaskor och i reklam nämns dock inte detta. Istället talar man desto mer om druvsorter och unik ”terroir”. Tillsatser tillåtna i vin >>

Se upp för
Viner med hög andel av pesticider (finns ofta bland viner som odlats i varmt, fuktigt klimat) och viner med hög andel sulfit (mer än 100 mg/liter). Vita viner har högre sulfithalt än röda. I boxvin används dessutom högre sulfithalter eftersom förpackningen är permeabel.

Ekologiska viner & naturviner
Viner som producerats utan pesticider och konstgödsel kallas ekologiska. Vid vinifieringen av dessa viner tillåter man tyvärr olika tveksamma tillsatser. Producenter av så kallade naturviner har tagit det steget längre och gör viner helt utan tillsatser. Endast mindre mängder sulfit används ibland vid själva buteljeringen för att öka hållbarheten. I princip var alla viner före 50-talet naturliga viner d.v.s. ”äkta vara”.

Texten är skriven i samarbete med Rudolf Sillén, Naturvinsakademien.

Få tag i naturvin:
 • Fler och fler restauranger och barer har börjat med naturviner.
 • Mycket få naturviner finns på Systembolagets hyllor, oftast bara i tillfälliga partier i utvalda butiker i större städer.
 • Flera naturviner finns i Systembolagets beställningssortiment och kan beställas via deras webbsida, för leverans till din Systembutik inom ca 8 dagar.
 • Resterande naturviner beställs som s.k. privatimport via importören och Systembolaget. Detta är ganska omständligt och tar en del tid.

Därför har vi startat Naturvinsguiden.
Naturvinsguiden inkl telefon

Läs mer:

Några länkar:RSS

3 kommentarer

 • Den tekniska jästen, som Systembolaget kallar kultiverad jäst, förstärker, enligt dem, bl.a. aromerna. Man säger att inga andra tillsatser än sulfiter är tillåtna vid vinframställning men medger samtidigt att vissa tillsatser som påverkar tanniner, socker och vinsyra m.m. är tillåtna. I min direktkontakt med Systembolaget säger man att EU-lagstiftningen förbjuder angivande av ingrediensförteckning på alkoholdrycker över 1,2%, men på deras hemsida står det att det inte finns någon lagstiftning som kräver angivande av ingredienser. Det är skillnad på förbud mot något och inget krav att ange något. Jag känner till att vissa EU-länder bl.a. kräver ingrediensförteckning på vissa starköl och detta verkar inte EU reagera mot så varför får vi i Sverige inte veta vad alkoholdryckerna innehåller!? Halten av tillsatta sulfiter, färgämnen m.m. vid buteljeringstillfället är viktig att veta för överkänsliga personer.
  Bettan. 19 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Finns det Ä-märkta viner på Systembolaget? I sådana fall, vilka krav ställs för Ä-märkning?
  Peter. 22 sep 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej Peter Nej det finns inga Ä-märkta viner på Systembolaget. Ä-märkning sker ju efter att företag skrivit avtal med oss på Äkta vara och ingen vinimportör/producent har avtal med oss. (Hade det funnits så hade vi förstås skrivit det i artikeln ovan.) Om man tänker på vad som skulle kunna bli Ä-märkt kan man ju tänka på naturvin, och i det ordinarie sortimentet på Systemet är det svårt att hitta naturviner. Däremot finns de ibland i tillfälliga sortiment. Man kan dessutom beställa naturvin via beställningssortimentet och genom privatimport. (Se länkarna ovan.)
  Björn Äkta vara. 25 sep 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3