Semlor

Livsmedel STU. 21 feb 2017.

Semlan, fastlagsbullen, fettisdagsbullen eller hetväggen som den kallas äts med varm mjölk, uppstod i sin nuvarande form för cirka hundra år sedan. Vanligast är en vetebulle med kardemumma, fylld med mandelmassa och vispad grädde och florsocker pudrat på locket. Många semlor i handeln innehåller dock även många mindre traditionella ingredienser.


Förr åts de bara på tisdagen innan fastan fram till påsk började. Numera finns säljs de ända från nyår till påsk. I kölvattnet av semmelwrapen, som nog inte kan ha gått många förbi, har semlan de senaste åren dessutom utsatts för en rad andra kreativa designidéer.


Se upp för

Kolla ingredienserna och välj bort semlor med industrins vanligaste påhitt som t ex palmolja, vasslepulver, emulgeringsmedel, konserveringsmedel, aromer, modifierad stärkelse och aprikoskärnor. Det är ofta tecken på att olika former av halvfabrikat, som färdiga mixer och bakmassor, har använts.


Leta efter
Lämna de vanliga butikerna och leta efter ett bra bageri som gör semlor från grunden. Fråga vad de har använt för ingredienser.


Här är en film vi gjorde i febr 2017:

 RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Senaste blogginlägg

  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!