Ägg

Livsmedel ÅÄÖ. 5 dec 2018.

Obefruktade kvinnliga könsceller. Enkelt och komplett innanför ett skal. Industrin tillverkar förstås varianter som är mer komplicerade: äggpulver i diverse blandningar, långa äggkorvar för perfekta skivor, eller flytande heläggsmassa.


Se upp för
burhönsägg om du bryr dig om hur hönsen har det. De gamla burarna kommer att bytas ut till större med sittpinne och rede, men det är fortfarande långt kvar till att hönan får leva ens i närheten av sitt naturliga liv. Frigående höns får springa fritt inomhus, men lever också trångt och stressat. Båda dessa hönor får vegetabiliskt foder. De har inte fått nermalda grisar, kor eller fiskar eller kycklingar, vilket är skönt att veta. Baksidan av detta är att de aldrig fått gå utomhus. Hönan är nämligen allätare och äter gärna både maskar och insekter.


Se också upp för äggpulver. Av hälsoskäl eftersom hållbarheten kan vara åtta månader och kolesterolet i gulan hinner oxidera. Av ursprungsskäl eftersom äggpulvret kan komma från länder som är mindre nogräknade vad gäller djurhållning. Används flitigt inom bageri och konditorinäringen.


Leta efter
ekologiska ägg. Hönorna har större plats att leva på och rör sig fritt inne och ute. De matas med ekologiskt foder. På senare tid har mängden av miljögiftet dioxin ökat i ekologiska ägg. En av källorna tros vara fiskmjölet som hönsen matas med, istället för det syntetiska tillskott som ges vid konventionell produktion. Läs mer här >>

Har du kontakter eller bor nära en saluhall går det att finna ägg från småskalig produktion där hönsen, som är allätare, istället får picka i sig det de hittar.


Tips
Ägg kan användas till så ofantligt mycket. Har du fått tag i ett ägg från en höna som fått äta i sig det som kommit i dess väg kommer du att känna det på smaken. Krångla så lite som möjligt. Ät ägget löskokt eller pocherat som det är eller med några kokta grönsaker. Ta chansen att prova andra sorters ägg, till exempel ankägg som är fantastiska att baka med. Eller varför inte vaktelägg i salladen?RSS

12 kommentarer

 • Jag tror på det lokalproducerade helst kravmärka. Inte minst när det gäller ägg. En av de viktigaste varorna som Mats-Eric säger!
  mattias holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Är det någon som vet hur det gått med dioxinhalten i de ekologiska äggen? Den visade ju sig i en stor undersökning 2003 vara högre än i burhönsägg? (se ex Livsmedelsverkets hemsida)
  Eva Nilsson. 6 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag undrar om det är någon som märkt av en kvalitetsförsämring på ekologiska ägg? Har börjat misstänka att det fuskas med dem. Är det månne vanliga ägg i kartongerna??
  Anna Linder. 6 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Anna! Det fuskas nog även med ägg, varför skulle det inte göras det? Du får nog hitta en leverantör som du känner att du kan lita på. Själv köper jag ekologiska från Albso ägg och tycker att dom är OK.
  Hans. 7 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Eva: dioxinhalten beror förmodligen på om hönsen matas med fiskmjöl/-rens från Östersjön. Undersök din äggleverantör mha koden på ägget och fråga vad de får för föda. Vad jag vet får man inte använda sk "skräpfisk" (strömming och skarpsill) från Östersjön som föda i annan framställning av mat (t.ex. laxodlingar) just på grund av höga dioxinhalter.
  Stina. 14 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag har egna höns, då kan jag vara HELT säker på att dem har det bra. Får gå ute varje dag i inhägnad o äta allt möjligt och gå fritt ute i trädgården så ofta som möjligt, till och med i snön :-) Ägg är underskattat.
  Sofie. 10 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Köpte ägg på Bondens Marknad. Äggen håller i upp till 3 mån. I affären 2 veckor. Hur gamla är äggen från affären????Enorm skillad på frächheten!
  Carmen. 8 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Pratade just med MAximilian på Årstiderna. Han berättade att när äggen kommer ur hönan så har de naturligt en skyddande hinna. Då håller de i 3 mån. Men de vi köper i affären är tvättade och håller max 1 mån.
  Björn Äkta vara. 8 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Burhöns har det bättre än frigående: värt att notera är att frigående höns inte alls är bättre djurhållning än burhöns, snarare tvärt om. Höns har en strikt rangordning och grupper om fler än 8 djur har lätt att bli stressade och hackar gärna sönder varandra. Modern fågelindustri kan inte hantera det för frigående höns men väl för burhöns, vi lurade in i en chimär av Sörgårdsidyll parat med industribesättningar som är en ekvation som inte går ihop. Burhöns skyddas dessutom från spolmask som de frigående ganska ofta får i sig då avträdet inte kan hållas lika rent för frigående höns som för bur höns. Så vill du ha ägg utan mask och från friska och ohackade hönor, välj burhöns!
  Per. 7 nov 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Per, för att kunna smittas med spolmask från ägg, måste du äta äggen otvättade och råa med skal och allt. Eventuella maskägg dör nämligen vid tillagningen. Däremot är det inte så ovanligt att man smittas av t. ex sallad, grönsaker och bär, som vattnats med vatten som innehåller maskägg. Det kan t.o.m räcka att andas in damm från förorenad jord om man har otur.
  Mats Hållén. 7 nov 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag har letat och letat efter ekologiska ägg i affären där hönorna inte blivit matade med fiskmjöl, men det går inte att hitta. icke-ekologiska ägg är det ju inga problem att hitta där hönorna fått vegetabilisk föda, dels så står det på förpackningen, på ekologiska får man krångla och ringa runt (vill dom dölja det)host host. Finns det ekologiska ägg i affären utan fiskmjöl??
  Robban. 12 dec 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är dags att ICA slutar att sälja ägg från burhöns. Nu har City Gross, Coop, Hemköp, Lidl, Netto och Willys valt bort buräggen. Det är bara ICA kvar nu.
  Gull-Britt. 27 apr 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!