Filmjölk

Livsmedel CDEF. 17 dec 2018.

Det finns en hederlighetsstämpel över filmjölk, traditionell och enkel och själva sinnebilden för en vacker sommardag. Filmjölk är syrad mjölk precis som yoghurt, det är bara olika bakteriekulturer som används. Bakterierna i yoghurt förbrukar mer laktos, mjölksocker, och därmed blir den syrligare än filmjölken. Att tillsätta bakterier är ett beprövat sätt att förlänga hållbarheten på. Det finns också fil med tillsats olika typer av lactobaciller som sägs vara extra nyttiga för magen.


Se upp för
Det är svårt att förvanska filmjölk, vi vill nog ha den så naturlig som möjligt. Men det går: Smaksatt fil är numera vanligt i kylhyllorna men det tog betydligt längre tid än för yoghurten. Arla, som är den största producenten, säger förstås att det är svenska folket som begärt fram den. En av Arlas smaksatta fil, blåbär och hallon, innehåller mer socker än bär trots att den betecknas som lättsockrad. Till det kommer sen majsstärkelse, arom, förtjockningsmedel och citronsyra. 


Leta efter
Fil från lokala gårdsmejerier. Ett exempel är Järna mejeri som tillverkar den i särklass bästa fullfettsfilen, med perfekt balans mellan syra och sötma. Både KRAV- och Demetermärkt. Sju gårdar gör en ekologisk fil, 3% och Skånemejerier/Hjordnära gör en gammeldags fil med varierande fetthalt. 


Säsong
Det finns faktiskt säsonger för filmjölken, även om standardiseringen nästan lyckats utplåna dem. Filen blir olika tjock och olika fet olika årstider, och får också viss förändring i smaken.


Tips
Blanda till din egen smak på filmjölken. En kul utmaning för barnen att själva komma på nya smaker.

 RSS

6 kommentarer

 • Ett annat tips är att vispa filmjölken innan du äter/dricker den. Smaken förändras och blir mycket bättre! Åsa
  Åsa. 12 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej, Jag lever pa andra sidan jorden sedan nagra ar tillbaka och jag haller pa att starta upp en import firma och skall handla med svenska och skandinaviska mat och dryckesprodukter. I mina undersokningar visar att kaviar och fil toppar listorna pa smaker som svenskar saknar mer an nagonting annat, (Inklusive mig) Jag ar pa jakt efter fil, normal icke smaksatt filmjolk med lang hallbarhet som kan resa i rumstemperatur, givetvis ooppnad. Haller tummarna och hoppas pa svar! Vanliga halsningar Maria Lindholm
  maria lindholm. 25 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Eeeh... Demetermärkt? Inte tänker jag betala extra för att ett tjur-horn grävts ned i fullmåne, fullproppat med gödsel eller salviaextrakt. Demetermärkning finns på de produkter som är sk. biodynamiskt odlade. Alltså "magiska" i princip. Ekologiskt i all ära, men inte behöver man väl använda sig av... ja... trollkonst, för att få en bra vara? Stöd inte demetermärkta varor. Det är bluff och båg!
  Linus . 27 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag kan tänka mig att betala extra för att "ett tjurhorn grävts ned i fullmåne, fullproppat med gödsel eller salviaextrakt" istället för att det ska gödslas med kemisk gödning och bekämpningsmedel på min mat.
  Tim-Jan. 27 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det finns skillnader mellan a-fil jag har nämligen upptäckt hur god Hjordnäras A-fil smakar mycket godare och är fylligare och tjockare än Arlas. Någon som kan förklara det?
  Mattias. 9 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Som sagt. Demeter är buffel och båg. Dessutom, vilket kan vara intressant för veganer, föder de upp djur speciellt för att slaktas och spridas på åkrarna. I Järna gör de det åt sig själva men säljer även preparat från djur åt andra som vill sprida på sina åkrar. De måste föda upp speciella djur, enligt sina egna regler. Det är alltså inte djur som ändå skulle dö.
  Mo-Hoppan. 1 dec 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!