E 200 - Sorbinsyra (konserveringsmedel)

E-nummer Konservering. 6 dec 2013.

FUNKTION
Konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier.


FRAMSTÄLLNING
Syntetiskt framställt. (Förekommer naturligt i rönnbär.)


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i sura eller svagt suralivsmedel, t.ex. ost, läsk, sylt, torkadefrukt och grönsaker och förpackat bröd.


KÄNDA HÄLSORISKER
Kan ge upphov till hudirritation.
RSS

8 kommentarer

 • Är det farligt att få i sig för mycket E-ämnen i sig?????
  Filip. 7 apr 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Filip, E-koderna är bara i stället för att skriva det långa namnet på ett kemiskt ämne. Och "kemiska ämnen" är inte farliga, allt är "kemiska ämnen", även jordgubbarna från trädgården är proppfulla med dem. En kampanj som den här vilseleder bara. Syntetisk framställning använder man för att få ut JUST det ämnet man vill åt, och inget annat. Om du t.ex. försöker extrahera något från "naturliga" rönnbär är risken stor att du får med en massa andra ämnen du inte vill ha. DET är eventuellt farligt. Det är bra att man håller koll på VILKA ämnen man stoppar i sig i vilken mängd, oavsett varifrån de kommer.
  Carl Å. 19 jan 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • syntetiska ämnen erhålls ofta som molekylära spegelbilder där den ena varianten ofta är dödligt giftig. neurosedynkatastrofen är ett tydligt exempel. Syntetisk c-vitamin har vid försök visat sig blockera den katalysatorverkan som naturligt c-vitamin har just därför att den är spegelvänd i molekylen. Den blir då en belastning i kroppen. Ingen vill ta reda på vad alla e-ämnen gör i kroppen. varför, tror ni? Därför skall man alltid undvika alla e-ämnen i största möjliga utsträckning.
  zacharias. 23 okt 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ja, undrar hur man skulle må om man undvek alla Etillsatser? Fantiserar om att ta en månad och bara gör all mat själv - skulle magen/hyn/humöret mm förändras? Tänker på alla s.k. yogafanatiker som envisas med att träna yoga o äta hälsosamt - det kanske är den sunda maten de mår bra av:-)
  Ingrid. 8 dec 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Carl idiot Å! Sådana här "kampanjer" är till för dom som BRYR sig! Inte för sådana som dig som skiter i vad bolagen stoppar i våra livsmedel och hur mycket dom fuskar för att göra livsmedels tillverkningen billigare för att dom skall gå med mer vinst. Eller för att få bort naturliga bakterier som kroppen behöver, för att kunna ha större lager och längre transporter, och som sänker ph värdet i kroppen vilket i sin tur bla är en orsak till att kroppen utvecklar cancer...
  Robbans råkost. 19 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • “Sänker kroppens pH-värde” säger du. Är det därför alla är så sura här på denna sajt?
  sacke. 20 jan 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ja, undrar hur man skulle må om man undvek alla Etillsatser? Fantiserar om att ta en månad och få en tjock magen/hyn/humöret mm förändras? Tänker på alla s.k. yogafanatiker som envisas med att träna yoga o äta hälsosamt - det kanske är den sunda maten de mår bra av:-)
  Ingrid. 12 okt 2017 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Informationen i guiden kommer ursprunglien från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kucken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.
  Bertil. 12 okt 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!