E 420 - Sorbitol, sorbitolsirap (sötningsmedel)

E-nummer Sötning. 25 okt 2008.

FUNKTION

Sötningsmedel och konsistensmedel.


FRAMSTÄLLNING

Sockeralkohol. Framställs syntetiskt ur stärkelse genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator. (Förekommer naturligt i t.ex. äpplen, plommon och rönnbär. Innehåller kalorier.)

 


ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används i bl. a. sockerfria produkter eller lightprodukter, t.ex. olika desserter, glass, sylt, frukostflingor och senap.

 


KÄNDA HÄLSORISKER

Kan vid hög konsumtion ha laxerande effekt och ge upphov till gaser i magen.

 

 
RSS

6 kommentarer

 • Var kan jag få tag på Sorbitol?
  Pia. 22 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Var kan jag få tag på varor med hederligt socker i?
  samsung. 22 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Samsung: Ur sockerrör och sockerbetor kan du utvinna socker. Sök på nätet och lär dig hur man gör. Första gången kan det vara lite bökigt men det är hur kul som helst och äkta hemmagjort socker blir hur gott som helst.
  Anna. 23 mar 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vill bara inflika att just detta ämne kan orsaka ganska allvarliga magbesvär hos oss överkänsliga (och även hos personer med IBS), även i små mängder eftersom det är såpass koncentrerat jämfört med naturligt förekommande sorbitol. Så snälla sluta lägg det i både det ena och tredje tack.. Blödningar, kramper, gaser, diarréer, magont och liknande. Speciellt onödigt när dom har BÅDE socker och artificiella medel som detta.
  Patrik. 7 feb 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hos mej ger sorbitol yrsel och huvudvärk, väldigt obehagligt. Finns ju snart i allt. Går knappt att hitta en tandkräm utan tex,
  karin. 23 jun 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej! Jag har nyss konstaterat att jag oxå är överkänslig mot Sorbitol. Jag har tom reagerat på mjukglass från kiosken, jag får en känsla av en stor knöl som sitter i halsen som orsakar att jag har svårt att sälja saliv. Bra läskigt! Har hittat en del tandkräm oxå utan sorbitol men inte lätt!!
  Erika. 3 jun 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!