E 953 - Isomalt (sötningsmedel)

E-nummer Sötning. 25 okt 2008.

FUNKTION

Sötningsmedel och konsistensmedel.


FRAMSTÄLLNING

Sockeralkoholblandning. Framställs syntetiskt ur sockerarten sackaros genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator. Är ungefär hälften så sött som vanligt socker. Innehåller kalorier.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används i t.ex. sockerfria desserter, glass, sylt, frukostflingor och såser.


KÄNDA HÄLSORISKER

-RSS

3 kommentarer

  • Isomalt är ett sötningsmedel som kan orsaka diarréer.
    Jenny. 4 nov 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Man kan undra vad tillverkaren "Takeda" har för tanke med dessa tre sötningsmedel i en å samma produkt "Calcichew" m vitamin D innehåller tre E nummer(E951)isomalt(E953)sorbitol(E420) sackaros i samma tablett tabltten är värkligen söt.
    Bonny. 4 feb 2018 (Svara på inlägg | Abuse)
  • @Bonny: Du har gjort en liten miss där. Sackaros är vanligt socker och inte något "E-nummer", däremot så har du missat namnet på E951 som ska stå före, nämligen Aspartam! Isomalt och sorbitol används istället för socker då man vill använda mindre socker (för exempelvis minskad kalorimängd och insulinpåverkan) men bibehålla konsistens och andra egenskaper (sackaros binder t ex vätska). För att kompensera för den minskade sötman i isomalt och sackaros (de är ungefär hälften så söta som socker) så har man också tillsatt aspartam (150-200 ggr sötare än socker). Där har du förklaring på varför samtliga ingår, och för att vara tydlig så är det alltså för att minska sockerinnehållet och bibehålla smak och konsistens. Med mer socker istället för tillsatser skulle det kunna vara en mer "naturlig" produkt, men med mer av sockrets negativa effekter. Utan vare sig socker eller tillsatta substitut skulle tabletten vara hård och väldigt osmaklig (krita helt enkelt).
    Ted Floryd. 19 aug 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!