E 406 - Agar (konsistensmedel)

E-nummer Konsistens. 27 aug 2018.

FUNKTION

Förtjocknings- och geleringsmedel.


FRAMSTÄLLNING
Tillverkas av olika arter av vilda eller odlade rödalger. Algerna behandlas ofta med natriumhydroxid eller annan bas innan de gelbildande ämnena extraheras med hjälp av vatten. Lösningen tryckfiltreras sedan för att bli av med orenheter varpå gelen koncentreras med hjälp av undertryck eller frysning. Den torkas sedan och mals till ett pulver.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i bland annat godis, bakverk och i olika veganprodukter.


KÄNDA HÄLSORISKER
-
RSS

1 kommentar

  • Agar ingår i de stora matintolerans-testerna med 200 ämnen som vissa naturläkare utför. Den slår rätt ofta ut på rött, undvik. Så den som har värk, astma, magproblem, hudproblem kan prova att undvika den i några veckor och se om problemen blir lindrigare.
    Ruth. 2 nov 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!