E 433 - Polyoxietylensorbitan - monooleat (Polysorbat 80) (konsistensmedel)

E-nummer Konsistens. 3 jun 2015.

FUNKTION
Stabiliserings- och emulgeringsmedel.


FRAMSTÄLLNING
Framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol (E 420), fettsyror (E 570) och etylenoxid. Fettsyrorna kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris.


ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t. ex. glass, godis, tuggummi, soppor, dieträtter och mjölk- och gräddliknande produkter.


KÄNDA HÄLSORISKER

-RSS

5 kommentarer

 • Hej, E433 kan vara skadligt för personer med Crohn's sjukdom enligt studien som länken nedan leder till. Jag föreslår därför att ni lägger till det under "kända hälsorisker". Mvh Magnus http://gut.bmj.com/content/59/10/1331.full
  Magnus. 18 okt 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • E433 länkas till metaboliskt syndrom och IBD hos möss i en ny artikel i Nature. - Benoit Chassaing et al, Dietary emulsifiers impact the mouse gut microbiota promoting colitis and metabolic syndrome.
  Maria. 26 feb 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • kan orsaka tarmstörningar.
  Jenny. 4 nov 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Lyssna på vetenskapens värld om tarmbakterier o E433 o E 466: ruggigt att man kan få använda utan att det är ordentligt testat.
  Gudrun. 18 nov 2019 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vilka doser fick mössen? Aspartam har man också sett är cancerframkallande hos möss och teoretiskt är det då även hos människa. Bara det att i dessa djurförsök har mössen ätit enorma mängder- Motsvarigheten för människa blir flera kilo om dagen! Hitta ETT enda ämne naturligt som kemiskt framställt som INTE är sjukdomsalstrande om man äter enorma mängder varje dag! Nämn ETT! Denna sjukliga ängslighet för allt med E är det som i särklass är värst och ger mest ohälsa!
  Mia. 19 nov 2019 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!