Fågel – tam

Livsmedel CDEF. 24 feb 2014.

Fågel är så mycket mer än kyckling! Ankan har inte riktigt hamnat på svenskarnas middagsbord än, även om den är mycket vanlig i exempelvis Frankrike. Gåsen äts mest i södra Sverige, vanligtvis runt den 11 november, Mårtendagen. Kalkonen är något vanligare, åtminstone i styckat eller förädlat skick, och föds upp i större skala i Sverige. Ingelsta är den största producenten. Bang är en skånsk producent som föder upp anka och gås, men även kalkon och stor tuppkyckling. Företaget låter exempelvis ankor och gäss gå ute. Det kan leda till salmonellasmitta, så har skett under hösten 2008. Därför kan det vara svårt att hitta anka och gås av det märket under 2009.

Se upp för
Det som i påläggsdisken kallas rökt kalkonbröst. Läs på innehållsförteckningen. Är det en uppriktig producent står att man även använt vingspetsarna i bröstet. Påläggskalkon är ofta lika pressad som påläggskinka och det står lika sällan på förpackningen när den är det.

Leta efter
Ankbröst från Frankrike kan man hitta till helgen i välsorterade livsmedelsbutiker. Ligger ibland i frysdisken. I frysdisken hittar man också anka och gås från Bang. De har ibland även kalkon. Leta också efter lokala uppfödare, se bl a www.narkalkon.se där det finns adresser och telefonnummer.RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Senaste blogginlägg

  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!