av-fallfrukt_fix5

Bondbönor

Livsmedel AB. 5 dec 2018.

Hur kan något så gott bli så bortglömt? Bondbönan har odlats traditionellt sedan bronsåldern i Norden och har under långa tider varit basmat. Tidigare fanns ett 40-tal sorter, nu får man vara glad om man hittar en enda, trots att det sägs vara en av de mer lättodlade grönsakerna. Baljorna blir 20 cm långa och de rymmer ett antal ganska platta, ovala bönor. Smaken är mild och nötig och ibland en lätt antydan till beska.


Se upp för

Att baljorna är fula, har bruna eller svarta fläckar gör ingenting, bönorna inuti är oftast fina ändå. Se upp för alltför mjuka baljor, det finns en risk att de inte är ordentligt matade. Trasiga baljor kan vara inkörsport för mögel.


Leta efter

bondbönor helt enkelt, nästan hur de än ser ut. Det blir inte lätt, men under rätt säsong går de att hitta på exempelvis någon Bondens marknad eller i saluhall. När du väl kommer över bondbönor, köp mycket, det blir mycket spill.


Tips

Bry dig inte om hur bondbönorna ser ut på utsidan, det är insidan som räknas. Sprita bönorna och koka bönorna utan salt 10–15 minuter beroende på storlek och tid på säsongen. Sedan kommer hemligheten: rensa dem en gång till! Gör en liten öppning i skalet och kläm ut den ljusgröna bönan. Häll över lite fin olivolja och havssalt och njut. Om det är sent på säsongen och bönorna känns trista, mixa dem med en skvätt grädde till en puré.


Säsong

Augusti, september och gynnsamma år även oktober. Ingen import i större omfattning, möjligen från Italien där man vet att använda dem.RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Senaste nyheter

  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!