Smör

Livsmedel STU. 24 feb 2014.

Kan du ge mig smöret? Man ser sig omkring med irrande blick, men hittar inget. På bordet står en förpackning margarin. Troligtvis framstår man som en snobb som försöker göra sig rolig på andras bekostnad. Till saken hör att smör inte har någonting med margarin att göra. Smör är allt det som inte margarin är. Det är enkelhet och naturlighet, men med en smak full av nyanser. Bara grädde som kärnats tills det gått ihop till smör, förr med naturlig syra, nu med tillsatt mjölksyra. Självklart på industriell väg numera, men processen är ändå betydligt enklare än margarintillverkningen.

Smör kan smaka så olika, men i Sverige har vi som vanligt gått standardiseringsvägen. Normalsaltat, osaltat, extrasaltat och ekologiskt, men smöret är det samma. I Frankrike presenteras med stolthet många sorter och klasser, till och med AOC-stämplat smör.

Se upp för
Margarin som försöker efterlikna smör.

Leta efter
mindre producenter av smör och känn variationen! Leta i närområdet. Järna merjeri tillverkar smör sporadiskt och är svårt att få tag. Eskesta gårdsmejeri, Tierp, är en annan producent. Båda dessa kan med tur köpas på Bondens matbod i Hötorgshallen i Stockholm. Stafva på Gotland tillverkar ibland smör som har en lätt ostig smak, kanske inte så eftertraktat på frukostmackan, men desto godare på brödet före middagen. Hemköp City i Stockholm säljer smör från Väddö gårdsmejeri. Cajsa Warg har ibland franskt AOC-kontrollerat smör. Alla dessa sorter är dyra och är knappast för vardagsbruk.

Ekologiskt
Ekologiskt smör finns ofta, men inte alltid. Och varför förväntas de ekologiskt intresserade äta mindre smör än andra? Ekologiskt smör finns bara i små förpackningar, vilket leder till ett kilopris högt över det konventionella som finns i större förpackning. Gott ekologiskt smör från danska Thise mejeri har i riktigt välsorterade butiker och i hälsokostbutiker med stort utbud av livsmedel. Det senaste tillskottet är ekologiskt, hantverksmässigt tillverkat gourmetsmör. Det står Skånemejerier på förpackningen, men tillverkas på det danska gårdsmejeriet Öllingegard på Själland. Mycket gott.

Tips
Mycket av det småskaligt tillverkade smöret går direkt till bättre restauranger. Om du lyckas få tag i och vill kosta på dig smör från en mindre tillverkare, krångla inte. Ät smöret som enda pålägg på en bit riktigt bröd.


RSS

7 kommentarer

 • Coop har faktiskt ekologiskt smör i 1kg-förpackning. Jag har sagt till på Ica att coop har, så förhoppningsvis finns det där också snart.
  /LO. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vi, jag och barnen, provade att göra eget smör häromdagen. Det var jättekul! Beskrivning hur vi gjorde finns här: http://ekris.wblogg.se/gora-eget-smor/. Det demonstrerar på sätt och vis vilken naturnära produkt smör är. Arlas smör har blivit bättre de senaste åren. Det ekologiska smöret tillverkades från början med mjölksyrningskultur, men det konventionella smöret innehöll då, när det ekologiska först kom, surhetsreglerande medel. Nu är det syrningskultur i det konventionella också. Förresten är det en kvalitetsfördel med små paket. Ett öppnat paket skyddar inte smöret lika bra utan det börjar härskna. Ju större paketet är, desto mer hinner det härskna innan det tar slut.
  Eva. 11 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • vart kan man hitta gourmetsmöret (skånemejeriers) i stockholm?
  anna. 10 nov 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Marknadsdomstolen förbjuder Valio att vid marknadsföring använda beteckningen smör för Valios Mjukt Smör. Eftersom varan inte uteslutande utvinns ur mjölk uppfyller den inte kraven för att betecknas som smör, utan är enligt lag att beteckna som en matfettsblandning. [http://www.marknadsdomstolen.se/avgoranden/avgoranden2010/Dom2010-15.pdf]
  Tim-Jan. 19 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • gott smör
  Bo Kärnekull. 5 okt 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Arlas fusksmör tillsätts konsgjord smörarom som importeras i plastdunkar från Dairy Chem i Illinois USA. Varför påtalas inte detta?
  mats.granholm. 13 apr 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nu talar du inte om svenskt smör som är SMÖR utan om deras flytande "smör och raps"?
  Rickard. 13 apr 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!