av-fallfrukt_fix4

Nyponsoppa

Livsmedel MNO. 27 feb 2014.

För den som tillhör Ekströmsgenerationen är det en chockupplevelse varje gång äkta hemlagad nyponsoppa på färska nypon serveras: Är det så här det ska se ut och smaka? Det som serveras är inte brunrött, tjockt och sötsliskigt, utan rött och friskt, lagom tunnflytande och lagom syrligt.

Se upp för
Färdigsoppor med liten mängd nypon i! Kalas nyponsoppa innehåller bara 6,6 procent nypon. Övriga ingredienser för att efterlikna nyponsoppa är bland annat glukos-fruktossirap, modifierad stärkelse, två förtjockningsmedel, citronsyra och aromämne. Kiviks delikat nyponsoppa innehåller mer, 23 procent nypon. Frågan är bara hur ingrediensen citrusfiber hamnat där. Annat att se upp för är nyponsoppor där det står "utan tillsatt socker", de innehåller sötningsmedel, ibland både ett och två.

Leta efter
Nyponmjöl säljs i större livsmedelsbutiker och i välsorterade hälsokostbutiker, där man också kan hitta torkade nypon. Väljer du exempelvis märket Bio Food får du grunden till en ekologisk soppa.

Ekologiskt
Ekologisk nyponsoppa, som pulver eller i tetra, är inte lätt att hitta.

Tips
Nyponsoppa behöver inte vara krångligt att göra om man hittar nyponmjöl eller torkade nypon. Socker behövs, men sockra kan man göra efter behag. Är du rädd för att få i dig mycket socker, tänk över hur ofta du ska äta nyponsoppa, kanske inte oftare än att du orkar koka din egen.


RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Senaste nyheter

  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3