Dinkel

Livsmedel CDEF. 17 dec 2018.

En urgammal vetesort som kanske tillhör de första sädesslagen på jorden och som trots vissa svårigheter med skörd och skalning ändå upplever en renässans. Förklaringen är att dinkeln på flera punkter anses vara hälsosammare än vete: mer protein, högre energiinnehåll, fler nyttiga fettsyror, rikare mineral -och B-vitamininnehåll. Dinkel kallas också för spelt, som betyder omslutet korn. Skalet har en skyddande effekt mot miljögifter och sjukdomar. Smaken är dessutom fylligare än hos vetet och ger en viss nötighet till matbröd och bakverk.

 

Se upp för

förädlade tyska sorter som korsats med vete, av vissa kallat ”fuldinkel”.

 

Leta efter

stenmalet, eftersom denna gamla metod är överlägsen den moderna, där kornen skärs sönder i stålvalsar istället för att krossas mellan stenar. Stenmalningen är mera skonsam mot stärkelsen i mjölet, bevarar mjölets vitaminer och gör det mer aromrikt och bättre att baka med. Vår favorit är familjeföretaget Warbro Kvarn, på Linds gård utanför Katrineholm där det mals dinkel från egna och närliggande odlingar i Mälardalen. Stenmalet dinkelmjöl kommer även från Saltå Kvarn och gotländska Labans Kvarn.

 

Säsong

Hela året.

 

Tips

Byt ut hela eller delar av det vanliga mjölet mot dinkelmjöl vid bakning av matbröd. Pizzadeg, pannkakor och våfflor blir godare och nyttigare med dinkel.RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!