Soja

Livsmedel STU. 5 mar 2015.

Sött, salt, surt, beskt. Och så umami – människans femte smak. Hur ska man beskriva den? Ett sätt är att säga att den finns i soja. Utgångspunkten är sojabönor som fermenteras, men i japansk soja ingår ofta även lika mycket vete. Stärkelsen från vetet ger den japanska sojan en karakteristisk sötma som i kinesisk soja åstadkoms genom tillsats av socker.

 

Se upp för

fusksoja med mononatriumglutamat (E 621) och andra smakförstärkare, eller hårt processad soja gjort av avfettat sojamjöl, som blir över vid framställningen av sojabönsolja, hydrolyseras till aminosyror med hjälp av saltsyra. Denna frätande blandning neutraliseras med alkaliskt natriumkarbonat samt smaksätts och färgas med majssirap, karamellfärg, vatten och salt.

 

Leta efter

soja gjord på vatten, sojabönor, salt och eventuellt vete eller ris.

 

Ekologiskt

Kung Markatta säljer några Kravmärkta japanska sojasåser av varumärket Clearspring.

 

Tips

Kolla i asiatiska affärer, men läs ändå på innehållsförteckningarna.


RSS

4 kommentarer

 • Av all soja i världen är 50 % GMO-behandlad! Jag är rädd att GMO kommer att bli en större naturkatastrof är växthuseffekten!
  mattias holter. 19 nov 2008 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Denna artikeln handlar uppenbarligen om sojasås...skulle vara intressant att veta något mer om andra soja-produkter. Exempelvis vegetariska alternativ med soja-protein.
  Elin. 4 jan 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Detta är ju vanlig soja till mat, men vilken håller bäst naturlighet av soja mjölken?? Eller är det bäst att koka egen, men den smakar ju så trist... Mvh Lotta
  Lotta. 13 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ett tips är Kikkomans japanska soja. Endast naturlig jäsningsprocessen. Innehåller inga tillsatser alls!
  Marie. 19 sep 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!