Dressing

Livsmedel CDEF. 25 feb 2014.

Är det något man kan spara in pengar på är det dressing. Dressing i livsmedelsbutiken betyder mest vatten, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel, färg och arom.

Se upp för
Felix Caesar dressing som innehåller 23 ingredienser!  Undvik särskilt light eller fettfria varianter som behöver mycket konstigheter för att likna den dressing eller vinägrett, utan att lyckas särskilt bra med det. Den märkligaste varianten ändå är dressing i pulverform. Tillsätt endast olja och vatten... Vinäger behövs inte, här ingår, förutom färg och aromämne, surhetsreglerande medel, exempelvis E 262, E 330 och E 296.
 
Leta efter
Det går att hitta mer "hantverksmässigt" gjorda salladsdressingar, men det hör mer till ovanligheterna. Ibland kan man hitta sådant i souvenirhyllan på semesterorten, där butiken vill exponera lokalt tillverkade produkter. Saluhallar kan ha, men lita inte på att det garanterar tillsatsfrihet. Be att få läsa på förpackningen.

Ekologiskt
Ekologiska varianter finns, exempelvis Kavli, men de är inte mycket bättre än de vanliga, förutom att man bytt ut ättikan mot vitvinsvinäger.

Tips
Det finns inget annat att säga: Gör din dressing själv. En flaska hygglig olivolja, god vinäger och sedan smaksättning efter behag. Det kostar vid själva inköpet men räcker så mycket längre. För att dressingen ska bli mer tjockflytande, använd rumsvarma ingredienser. Rör ihop vinägern och smaksättningen först, droppa sedan i oljan medan du vispar, så tjocknar dressingen snart. Samma princip som när man gör majonnäs eller hovmästarsås alltså.
Om du vill slippa Felix och andra och göra din egen caesardressing, så innehåller den förutom olivolja: sardeller, citron, parmesan, äggula, salt och peppar, sammanlagt sju ingredienser.


RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Senaste blogginlägg

  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
  Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!