Crème fraîche

Livsmedel CDEF. 9 dec 2019.

När produkten för första gången lanserades av Arla 1982 kom inspirationen från Frankrike. Nyligen hade det franska köket fått ett stort genomslag i Sverige. På franska betyder crème fraîche helt enkelt färsk grädde och används lustigt nog för att beteckna såväl vanlig vispgrädde som den tjocka syrade varianten. I Sverige har det dock kommit att beteckna den senare produkten. Den lanserades som ett fetare alternativ till den traditionella gräddfilen, som dessutom var mer sofistikerad och kunde kokas utan att skära sig.


I dag finns den i många olika fetthalter, från cirka 34 procents fetthalt till lättvarianter på 5 procent. Dessutom finns det olika smaksatta varianter.


Se upp för

Lättvarianterna. Tar man bort fett måste man tillsätta annat för att behålla konsistensen och de andra egenskaperna. Smaken går dock förlorad.


Sannolikt är det därför som just lättvarianterna i större utsträckning är smaksatta. I smyger tillverkaren ner ingredienser som jästextrakt, färgämne, citrusfiber och aromämnen. Vissa varianter har dessutom spätts ut med vatten.


Leta efter

Även om man av klimatskäl ska undvika att köpa produkter som fraktats långväga ifrån, kan det vara intressant att prova fransk AOC-kontrollerad crème fraîche (för givetvis finns det en sådan) från Isigny, som ibland tas hem av delikatessbutiker. Det finns dessutom svenska hantverksmässiga tillverkare, som Järna mejeri i Södermanland.


Ekologiskt

De flesta mejerier har ekologiska varianter av crème fraîche.


Tips

Känn skillnaden! Köp en burk vanlig crème fraîche, en lättvariant, och en fransk AOC-kontrollerad sort och ordna en provning.
RSS

1 kommentar

  • Vad är det för råvara i den? Hur tillverkas den och varför är den så dyr? Kan man göra Crème Fraîche själv?
    Gunnar. 11 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!