Crème fraîche

Livsmedel CDEF. 23 apr 2012.

Syrad grädde som tyvärr inte har fått något bättre namn på svenska. Finns i många olika fetthalter, från fet- (34 procent) och till en lightvariant, (5 procent)  som inte ens får heta crème, utan heter Minifraîche. Finns även smaksatta.

Se upp för
Lightvarianterna. Tar man bort fett måste man tillsätta annat för att behålla konsistensen. Smaken går dock för evigt förlorad.

De smaksatta varianterna innehåller tillsatser som stabiliseringsmedel och modifierad stärkelse, glukos- och fruktossirap samt socker. Arlas Crème fraîche Gourmet, som mer är att betrakta som en sås, har dessutom lyxat till det med vatten, färgämne och arom. Milko har gått samma väg, deras Crème fraîche extra fin har xantangummi, modifierad stärkelse och arom i receptet.

Leta efter
Yoplait har också en Crème Fraîche Gourmet i de svenska hyllorna. Den är gourmet på riktigt. Ännu lite fetare, 41 procent, och innehåller inga tillsatser. Även om man av klimatskäl ska undvika att köpa produkter som fraktats långväga ifrån, kan det vara intressant att prova fransk AOC-kontrollerad crème fraîche (för givetvis finns det en sådan) från Isigny, som ibland tas hem av exempelvis Cajsa Warg i Stockholm. Nästan lika svårt är det att få tag i Järnas.

Ekologiskt
De flesta mejerier har ekologiska varianter av Crème Fraîche.

Tips
Köp en burk vanlig crème fraîche, en lättvariant, och en fransk AOC-kontrollerad sort och ordna en provning!


RSS

1 kommentar

  • Vad är det för råvara i den? Hur tillverkas den och varför är den så dyr? Kan man göra Crème Fraîche själv?
    Gunnar. 11 maj 2012 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste nyheter

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!