Chokladdryck

Livsmedel CDEF. 9 apr 2019.

Dryck bestående av kakao, socker och mjölk, som serveras antingen varm eller kall. Den kan köpas färdigblandad, som till exempel Pucko, eller som ett pulver – då ofta kallat O’boy, oavsett om det rör sig om just detta märke.


Se upp för

Aromämnen är ständigt närvarande, vare sig det är pulver eller färdigblandad dryck. Vanillin, som är ett syntetiskt vaniljsmakämne, ingår i nästan alla produkter, vilket är mycket märkligt eftersom väl ingen skulle komma på tanken att blanda i vare sig vanilj eller vanillinsocker i sin hemgjorda choklad. Troligen beror det på att aromämnen är billigare än kakao, som oftast bara utgör mellan 15 och 20 procent av innehållet i produkterna.


Även dyra och exklusiva produkter innehåller ofta skräp i form av stabiliseringsmedel och aromämnen.


Leta efter

Chokladdryckspulver som inte innehåller konstgjorda aromer och tillsatser. Änglamark innehåller till exempel bara socker och kakao och Kung Markatta innehåller utöver dessa ingredienser även vaniljstång och potatisstärkelse.


Ekologiskt

Både Kung Markattas och Änglamarks pulver är ekologiska.


Tips

Hur svårt är det egentligen att själv blanda kakao och socker med mjölk? Ett tips för att slippa kakaoklumparna är att röra ut kakaon och sockret i lite varm mjölk först.Exempel på Ä-märkta chokladdrycksprodukter:RSS

1 kommentar

  • Vadå ”ingen skulle väl komma på tanken att ha i vaniljsocker i varm choklad”?! Ändå sedan jag lärde mig detta har jag kört på det, det går åt mindre socker då dessutom. &Tips! Testa att hälla i massor av kakao i ett oboypaket o blanda så ska ni se att det klumpförebyggande medlet löser upp det efter några dagar och du kan få lyxigare kall oboy!
    Morran. 3 nov 2018 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!