av-fallfrukt_fix4

Aprikoser

Livsmedel AB. 24 feb 2014.

Kombinationen av saftighet och smakrikhet hos en perfekt mogen och nyplockad aprikos är svåröverträffad. Men helst bör den njutas på plats och de flesta aprikoser som säljs i Sverige innebär bortkastade pengar. Aprikosen är mycket känslig och blir lätt soggig av långa transporter. Därför plockas de ofta omogna från träden. Majoriteten av dem som saluförs i svenska butiker är fortfarande omogna när de läggs på hyllan och de kommer heller aldrig att mogna. Men det går att få tag i bra exemplar även här, om man följer odlingssäsongen och lär sig hur den mogna frukten ska se ut. Bäst är att i juni och juli köpa spanska, franska och italienska aprikoser.

 


Se upp för
Bleka, grönaktiga och hårda. Om det bara finns sådana, avstå hellre!


Leta efter
Trinda gulorangea frukter. Små prickar i skalet påverkar inte smaken, men välj bort dem som är skrumpna eller har stötskador.


Säsong
Juni- Augusti


Tips
Godast naturella. De kan också kokas till kompott, marmelad eller användas i paj.
RSS

3 kommentarer

  • Var får jag tag på torkade saftiga aprikoser utan konserveringsmedel?
    Yvonne. 21 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Hej Yvonne! Så gott som alla torkade aprikoser (och fikon) kommer från Turkiet. Jag har två tv-kanaler som handlar om jordbruk/jordbruksprodukter från jord till butik. Om du visste hur dessa produkter behandlas/produceras, skulle du aldrig stoppa i din mun. Jag älskar båda dessa frukter båda som färsk och som torkad, men köper de aldrig, varken här i Sverige eller i Turkiet.
    Ed. 23 jan 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Ed, du som älskar dom, var köper du dom?? Är ekologiska torkade lika hemska?
    Vera. 24 jan 2016 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste nyheter

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3