Färskost

Livsmedel CDEF. 23 mar 2018.

Färskost är egentligen rätt enkelt: Färskostmassa är mjölk som syrats och värmts så att vasslen skiljer ut sig. Ibland tillsätts också kalciumklorid och löpe. Massan som blir kvar kan sedan formas och smaksättas på olika sätt eller ätas naturell.


Naturell Keso är den enklaste formen av färskost. Till de ostgryn som koagulerat tillsätts bara grädde och salt. Sedan kan keson smaksättas på många sätt, men då är den inte lika naturlig längre.


Se upp för

Tumregeln om du inte vill få i dig tillsatser är som vanligt att undvika lättprodukter. Och smaksätt själv det du vill smaksätta.


Arlas Keso mini cottage cheese naturell, gör ett avsteg från det naturliga genom att innehålla både modifierad stärkelse och vasslepermeat (en sockerrik biprodukt från mejeriindustrin). Men det här gäller för övriga smaksatta kesosorter," Vi utgår från vår naturella cottage cheese och tillsätter grönsaker och kryddor". Så skiver Arla på sin sajt och på köpet får kunden emulgeringsmedel, aromer och förtjockningsmedel i olika konstellationer.


Det gäller också annan bredbar färskost. Flera olika märken finns, men de har det gemensamt att de innehåller stabiliseringsmedel, ibland inte bara ett utan två. Några har också så lite äkta vara i smaksättningen att de behöver aromer: Creme bonjour kantarell t.ex som innhehåller endast 0,5% kantarell. Cantadou och Philadelphia cream cheese har smaksatt varsin sort med en av de mest potenta smaksättarna som finns, vitlök. Ändå behövs aromer.


Leta efter

På samma hylla finns Boursin och B&P Naturens skafferi och Castellos ekologiska vitlöksost som uppenbarligen klarar sig utan aromer.


Chavroux är namnet på en fin getfärskost som är frisk och god att äta som den är och att använda i matlagning. B & P Naturens skafferi har också en färskost av getmjölk.


Tips

Att göra färskost själv är inte svårt: Värm upp mjölk, gärna gammaldags, och naturell yoghurt tills det skär sig. Sila bort vasslen (använd i bakning) och låt rinna av i tre timmar. Dela massan i två delar och smaksätt. Börja gärna på förmiddagen så att smakerna hinner sätta sig.RSS

1 kommentar

  • Man tager en ekologisk philadelphiaost och hackar ihop örter från trädgården, persilja, timjan, gräslök, citronmeliss, oregano och ett blad svartvinbär. Blanda med osten och njut på en baguett eller knäckebröd. Ljuvligt gott. :)
    Nillan. 6 jul 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!