av-fallfrukt_fix4

Ansjovis

Livsmedel AB. 24 feb 2014.

 

Ansjovis är en fiskkonserv som i Sverige, enligt Grebbestads, görs av skarpsill med socker, salt, ättika, kanel, kryddpeppar, ingefära, kryddnejlika, lagerblad och sandelolja plus konserveringsmedel E 211.

 

Ansjovis kan ätas som pålägg eller användas för att ge smak åt maträtter etc, bland annat i Janssons frestelse.

 

Grebbestads (Abba) är det största märket som, förutom hel och filéer ibland säljs på tub under namnet Ansjovispaste på tub (förövrigt ett ganska lustigt ”svengelskt” ord). Denna produkt finns enligt Abbas konsumentkontakt bara de år då man har brist på skarpsill, och då behöver ”dryga ut” så att alla kan göra sin Jansson till jul. Denna produkt innehåller utöver ovan nämnda också sill (12%), balsamvinäger, rapsolja, konserveringsmedel (E 202), förtjockningsmedel (E 415), surhetsreglerande medel (E 300) och aromer.

 

OBS! Den äkta fisken ansjovis säljs i Sverige under namnet sardell. Var vaksam när du läser recept i kokböcker som översatts till svenska; för ofta avses sardeller när det står ansjovis.

 

Se upp för

Grebbestads Ansjovispaste

 

Se också sardeller >>

Eller kolla in Stig Larséns text i Sydsvenskan >>RSS

0 kommentarer

  Kommentera

  Namn *
  E-post *
  Kommentar *
   
  Skriv in kod
  Villkor
   

  Livsmedel

  Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


  Senaste nyheter

  Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3