Sill - inlagd

Livsmedel STU. 21 dec 2018.


Uppfinningsrikedomen när det gäller olika smakkombinationer är slående och de flesta sorter innehåller förtjockningsmedel, aromer, färgämne, citronsyra och natriumbensoat.


Varför finns det inte någon inlagd sill på hyllan i affären som inte innehåller en massa onödiga tillsatser? Några enstaka sorter av de klara inläggningarna innehåller kanske bara ett eller två konserveringsmedel. Men varför behövs det när denna traditionella metod har en naturligt konserverande effekt?


När det gäller de mer trögflytande varianterna som t.ex. Abbas Skärgårdssill blir listan lång. Här finns tre olika konserveringsmedel, förtjockningsmedel och aromer. Många sorter av den vanliga senapssillen innehåller också färgämne.

 

Se upp för
Tjocka och krämiga inläggningar som oftast innehåller fler tillsatser än klara inläggningar.

 

Leta efter
Butikernas egna sillinläggningar men glöm inte att fråga varifrån fisken kommer och hur innehållsförteckningen ser ut.

 

Ekologiskt

Det finns bland annat Krav-märkt sill från Änglamark och Abba, men dessa är inte ekologiska. Flera av ingredienserna är ekologiskt producerade, men inläggningen innehåller ett konserveringsmedel (natriumbensoat/E211), som Krav tillåter i just fiskprodukter, men som inte är tillåtet i ekologiska produkter. Produkten är därför inte heller märkt med EU:s märkning för ekologiskt och får heller inte kallas för ekologisk.

 

Tips
Köp färska eller frysta saltsillfiléer och gör en lag med egen kryddning. De filéer som går att köpa urvattnade på burk innehåller tillsatser.

 

Se även sillsallad >>
RSS

6 kommentarer

 • Om jag vill göra matjessill hur ska jag göra då? Hittar inget recept på det.
  Veronica. 15 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ungefär hur lång är hållbarheten på egen inlagd sill?
  Anders Hedman. 26 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Anders Hedman: Svårt att svara på då det beror på 6 faktorer: 1. pH-halten i den färdiga produkten. 2. Hur bra råvaror du använder dig av. 3. Om kylkedjan på inköpta råvaror har brytits eller inte. 4. I vilken temperatur du förvarar den färdiga produkten. 5. Hygienien i ditt kök samt hos dig själv (handhygien) när du tillreder produkten. 6. Vilka råvaror du använder till just ditt recept. Lycka Till!
  Joakimn Färdig. 26 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej.Jag lade in löksill till jul och undrar nu om samma sill kan ätas nu i påsk? Burken är öppnad. Tacksam för svar. Vänliga hälsningar Marianne
  marianne baumgartner. 2 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Marianne: Se min kommentar ovan det beror alltså på 6 faktorer om den kan ätas eller inte. Troligen är ok... Det går heller inte lukta och smaka sig till om en vara är farlig eller inte.
  Joakimn Färdig. 3 apr 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • JAAA jag har hittat inlagd sill utan konserveringsmedel E211 och E202 och vill bara dela med mig av den infon!! :) Det är "Prinsens sill & sallader" som har flera olika sorters inlagda sillar helt utan några tillsatser! www.prinsenab.se På deras hemsida finns produkterna och återförsäljare. Jag hittade den på Ica Sannegården i Göteborg. Underbart att äta sill nu till jul,har undvikit det i många år just pga tillsatserna! Hälsningar Tina
  Tina. 3 nov 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste nyheter

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!