Saffransbröd

Livsmedel STU. 13 dec 2018.

 

Saffran är dyrt. Alltså gäller det för den mindre nogräknade tillverkaren att försöka få till så saffransliknande bullar som möjligt med minsta möjliga inslag av den äkta varan. En av de vanligaste bake off-lussekatterna, som under varumärket Bonjour säljs i många butiker och exempelvis på Seven Eleven, innehåller visserligen en viss mängd saffran men dessutom aromämne och gulorange färgämne för att se ut som helgjutna saffransbullar. I övrigt består denna storsäljare, som ska skapa julstämning runt fikaborden, bland annat av tre emulgeringsmedel, tre förtjockningsmedel och två surhetsreglerande medel.

 

Skogaholms saffransklipp innehåller visserligen bara äkta saffran men på förpackningen sägs samtidigt att den har ”god smak av mandel.” Varifrån kommer då den? Från aromämne förstås, plus aprikoskärnor, som är ett vanligt sätt att simulera mandelsmak. Komiskt nog varnas den allergiske konsumenten med följande formulering: ”Kan innehålla spår av mandel.” Fabriken framställer uppenbarligen även produkter med äkta mandel och kan inte garantera att utrustningen blivit kemiskt ren från den naturliga varan innan det är dags att tillverka saffransbullarna med sin fejkade mandelsmak.


Smör får man leta förgäves efter i storbageriernas saffransbröd. Skogaholm har här ersatt det med rapsolja.

 

Skogaholms saffranslängd har enligt reklamen stått på önskelistan sedan 1926, men fanns verkligen modifierad majsstärkelse och sådana tillsatser som mono- och diglycerider av fettsyror (E 471) då?

 

Hos brödjätten Pågen är saffransgifflar ett annat exempel som innehåller en rad tillsatser och industriella ingredienser som: modifierad stärkelse, emulgeringsmedel, konserveringsmedel och aromer, bland annat ett med konstlad saffranssmak. 

 

Leta efter
Lämna de vanliga butikerna och leta efter ett bra bageri som säljer riktigt saffransbröd.

 

Tips
Om man har tid och lust att baka egna saffransbullar så kan man välja ett recept med smör och kesella. Det blir ofta saftigt och gott.

 RSS

2 kommentarer

  • Först och främst vill jag tacka er för en helt fantastisk web site! Jag blir alldeles varm av ert engagemang och driv för att få fram "äkta varor". Och som dessutom egentligen borde vara en självklarhet att vi har . Tusen tack för att det finns människor som er!! Och om det finns något som man kan göra för att ställa upp och hjälpa till med att få bort dessa tillsatser så är jag med flera redo när som helst. Och nu till min kommentar om artikeln :-) Jag som älskar saffransbullar, finns det någon som kan berätta vart man kan köpa äkta saffransbullar i stockholmsområdet?
    Linda Andersson. 19 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Lyssnade på det här poddavsnittet http://www.npr.org/programs/ted-radio-hour/493930098 nyligen och vill höra om det finns en förteckning över tillsatt socker så att man vet vad man ska titta efter på innehållsförteckningen när man handlar. Vore otroligt tacksam för svar. Enligt deltagaren har 73% av varorna i en livsmedelsbutik (i USA) tillsatt socker.
    Patrik . 22 nov 2016 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!