Fläskkött

Livsmedel CDEF. 6 okt 2009.

Beskrivning
Det är något traditionellt och hederligt med fläskkött, åtminstone för dem som accepterar att äta det. Stekt fläsk med löksås, kokt skinka, ärtsoppa med fläsk och fläsklägg med rotmos.
Men hur är det egentligen med hederligheten, när stekfläsket innehåller tillsatser och tappar mängder av vatten i pannan? När skinkbitar tumlats runt, blandats ut med vatten och pressats ihop igen med tillsatser som ska hålla ihop det hela.

Grisarna är, näst kycklingarna, förmodligen de djur som lever under sämst förhållanden. Det är trångt och det är stressigt, vilket avspeglar sig i köttets kvalité. Och återigen, precis som med kyckling, tänk inte bara på hur varor kan vara för dyra, fundera också på hur de kan vara så billiga. Hur har grisen haft det vars i köttsaft badande filé säljs för ett kilopris som knappast kan täcka kostnaderna för ett hyggligt liv.

I butikerna finns ett rätt stort utbud av ekologiskt färskt fläskkött, eller rättare: fläskkotletter, fläskfärs och karré. Övriga bitar är fortfarande oekologiska och oftast rimmade.

Se upp för
Billigt och blekt, oekologiskt, avmagrat och vattnigt kött. Det blir svårt att få det gott, även om du är duktig hemmakock.

Leta efter
Ekologiskt kött, har funnits  centralpackat i de flesta, inte alltför små butiker, även om utbudet inte varit så varierat. Dominerar gör Scan som kritiserats hårt för att inte särskilja på EU-ekologiskt och Kravmärkt kött, utan kör sin egen märkning Scanekologiskt.
Hösten 2009 lanserar Coop ett bredare sortiment av lamm, fläsk och nöt. Köttet är Kravmärkt och kommer från östra mellansverige. Det går till och med att få tag Kravmärkt rimmad fläsklägg! Coop ska i framöver inte sälja Scanekologiskt kött. Samma beslut har Axfood, dvs Hemköp och Willys, tagit.

Prova någon gång att köpa hem kött från långsamväxande grisar som går ute året runt. Det känns inte bara bra för samvetet, det är en smakupplevelse som kan röra en till tårar. Efter det är det svårt att äta industrigris. Beställ direkt från en gård som Dalängarna >>, eller Domta >> eller Roslagskött >>, eller företag av typen Gården direkt >> som är en internethandel och har flera leverantörer knutna till sig.

Tips
Prova något annat än mager fläskkotlett och filé. Det är i fettet mycket av smaken sitter. Går du till en saluhall (för det är nästan omöjligt att hitta sådana delar i vanlig butik) fråga efter en hel bit färskt sidfläsk. Skär rutmönster i svålen, grilla i ugn och ät ugnsstekta rotfukter och en sallad med äpplen och rostade hasselnötter till.

Säsong
Julen är väl den stora högtiden för fläskälskare även om köttet går att få året om. Gör din egen julkorv så skänker det en alldeles särskild tillsatsfri julefrid.

Sökresultat för Fläskkött


RSS

5 kommentarer

 • ett sätt är att leta upp någon krav uppfödare. dom brukar inte vara omöjliga att få köpa en halv gris av. MAn får kanske stycka själv men det är ett par timmars roligt göra. Bra kniv och köttsåg är att rekommendera.
  jon. 27 sep 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag besöker när jag kan det Lillehems utegrisar som ligger vid Maglehem i Östra Skåne. Det ett etiskt bra bra ställe och köttet smakar bra.
  Littlegem. 12 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Magert i all ära men som skrivits tidigare så sitter en del av smaken i fettranden, den går ju faktiskt att ta bort när men stekt färdigt. Beställ en bit kotlettrad med svålen kvar. Skär igenom svålen i tunna skivor. Gnid in steken med salt och sätt in i ugn, 200 grader. Använd stektermometer. Steken är färdig vid 70 grader. Gör sås av skyn. Servera med sås, rödkål och potatis. Eller varför inte göra egna, crispiga fläsksvålar. Beställ fläsksvål med lite fettrand i charken. Skiva eller tärna svålen i lagom bitar. Lägg i en braspanna och salta. Sätt in ugnen på dryga 200 grader och låt stå till dom har blivit crispiga. Ha koll. Äntligen är julen här. Nu ska det göras syltor, pastejer etc, etc. Må väl
  Piggyback. 3 dec 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Köpte Gudruns bacon som sa sig vara rökt på alspån. Har upptäckt att de flesta baconpaketen man annars köper är preparerade som om de vore rökta med aromer och dylikt. Försökte kolla lite om Gudruns verkligen är rökt el om det är fusk där med.
  Britt. 9 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • min pappa är bonde. och har grisar. Oekologiska grisar. Våra grisar har det mkt bra, är inte någon storskalig produktion utan det är bara några hundra grisar totalt. kan ju inte riktigt hålla med om att det oekologiska köttet är sämre. jag har ätit "hemmagris" i hela mitt liv och det är inget sämre med det.
  p. 22 feb 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste nyheter

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!