Snacks

Livsmedel STU. 9 mar 2015.


 

Denna hylla med sina många färgglada förpackningar är en veritabel guldgruva – för tillsatsjägaren. Och alla de tillsatsstinna produkterna har mer eller mindre fantasifulla engelska namn som inte ens på originalspråket avslöjar särskilt mycket om vad som finns i den prasslande påsen. Vad sägs om Pop Delight Nacho Cheese? Innehållsförteckningen är klart avskräckande för alla vänner av naturlig mat. 26 ingredienser med bland annat modifierad stärkelse, två färgämnen och fyra smakförstärkare: mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, kalciumglutamat och jästextrakt. 
 

 

Ekologiskt
Det finns ett stort sortiment av Kravmärkta alternativ till alla dessa processade snacks: nötter, mandlar och torkad frukt från flera av de stora tillverkarna av ekologiska livsmedel.

Finns även ekologiska och kravmärkta chips och nachos. Kung Markatta har tex goda och rena rotfruktschips (potatis, rödbeta och palsternacka).


Tips
Nötter, särskilt valnötter på vintern, särkilt franska. Mandlar och hasselnötter, fikon, russin och annan torkad frukt. Men piffa gärna till det hela lite - rosta nötter i en gjutjärnspanna på hög värme utan fett först, då händer något, smakerna utvecklas.
RSS

3 kommentarer

  • Vi använder en popcornsmaskin och köper ekologiska majskorn från biofood samt kravmärkt kallpressad rapsolja. 2 tsk olja och1 1/2 dl majs. Lite havssalt utan tillsatser och vips så har man en stor skål med goda popkorn.
    gunilla. 21 feb 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Eftersom jag gillar chips har jag försökt hitta några som är hyfsade. Dessa har jag hittat: Jonssons Mandepotatis chips lättsaltade Ingredienser: Mandelpotatis, vegetabilisk olja (palmolja), salt http://www.jonssonschips.se/produkter.html Dessa ser ju rätt ok ut eller? Deras andra sorter har inte lika fin lista på ingredienser dock.
    Niclas. 14 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Niclas: Har du provat världsbutikernas naturella maniokchips? Knapriga, måttligt feta, mycket enkla ingredienser.
    Eva. 15 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!