Saft

Livsmedel STU. 29 jan 2016.


 

Före juli 2003 fanns så kallade varustandarder som exempelvis föreskrev hur mycket frukt- eller bärjuice saften måste bestå av för att få kallas saft. Dessa regler är nu borta, det räcker med att tillverkaren anger hur stor, eller snarare hur liten, mängden är. Halten av frukt och bär kan alltså vara hur låg som helst. Och många saftproducenter trixar dessutom med produktnamn och illustrationer för att vilseleda kunden. Bobs blandsaft Svart vinbär innehåller bara 2 procents svartvinbärsjuice, så varför detta produktnamn?

Se upp för
Riktigt otäck i sin kemiska sammansättning är Fun Light, som ägs av norska Orkla. Den räknas inte som saft – trots att den står på safthyllan – och får därför innehålla färgämnen.

 

Leta efter
tex Torfolks, Ekoland Disap, Änglamark, (Brunneby (obs läs innehållet då några är mer tveksamma) och Tillmans.

 

Ekologiskt
Coops Änglamark, Icas I love eco, Björnekulla, sörmländska Finesserna, värmländska Torfolk Gård, västgötska Joarsbo och Tillmans i Dalarna. Att saften är ekologisk är dock ingen allmän kvalitetsgaranti, så man måste även läsa innehållsförteckningen.

Tips
Som vanligt är det de mindre tillverkarna som står för kvaliteten. Leta bland deras produkter. Dessutom är det ju ganska lätt att göra sin egen saft, och väljer man försommarens fläderblom, sommarens bär eller senhöstens slånbär behöver man ju inte ha egna odlingar.
RSS

8 kommentarer

 • Brunnebys Svartvinbärssaft har "Svart Vinbär" med stora bokstäver på etiketten. Med mindre text under bilden står "naturligt sötad med äpple och vindruva". Tro nu inte att det är saft av svart vinbär. Bara 52% har någonsin träffat ett vinbär. Får man verkligen kalla 48% "naturligt sötad med..."
  Anna Möller. 28 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är den (Brunneby) saften Mats Eric rekommenderar i sin bok, Nä nu får han ta och skärpa sig. Denna märkning blir bara löjlig när han säger att det är äkta vara och så är det inte det. Som marmeladen som innehåller E150 och fått märkas med Äkta Vara. Mats-eric, tycker du ska svara oss hur du kan märka marmeladen med äkta vara fast den innehåller E150 samt varför du rekommenderar Brunnebys saft i din bok? Lika bra att lägga ner märkningen när den inte fungerar, eller?
  Harry boy. 28 okt 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej! Vi har på kundernas förfrågan tagit fram 3 olika safter som inte är sötade med strösocker,utan med vindruva,som är väldigt söt i sig,och äpple.Jag tycker själv att svartvinbär är den godaste,men tranbär,som är väldigt syrlig,är populärast.Jag deklarerar tydligt vad som ingår i safterna,så att man vet vad man köper.Jag försöker att alltid vara mycket noggrann med mina råvaror.Vill också kommentera HarryBoy.Sockerkulör E 150 använder vi bara i julmusten och enbärsdrickan,inte i någon marmelad.
  Gunnar Kjellin. 8 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • E150 är endast ett annat namn för upphettat socker, så det är ju inga konstigheter. Ett E-nummer behöver inte alltid vara något onaturligt.
  Antonio. 25 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Gissar att de som tycker E150 är onaturligt inte gör det för att det är upphettat socker utan för att det används att färga maten med. Att de inte vill ha matkosmetika.
  Tim-Jan. 26 maj 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej! Varför finns det inga äkta safter utan E330 är allergisk för detta ämne . Med hälsn Kerstin
  Kerstin Windh. 2 feb 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Herrljunga saft från Herrljunga cider innehåller ingen citronsyra eller konserveringsmedel. Måste förvaras i kylskåp när den är öppnad, smakar som hemlagad jordgubbssaft!
  Agneta. 11 feb 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej Herrljunga saft se bra ut var kan man köpa den vilken äffaren??? Utan citron syra o socker o annat . Bra .
  Annelie Rietz. 17 maj 2016 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Livsmedel

Livsmedelsguiden grundar sig i huvudsak på fakta från boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Till det kommer våra egna iakttagelser och erfarenheter. Meningen är att vi med hjälp av alla läsare ska bygga en livsmedelsbank som fungerar i hela landet.


Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!