Kravs regler över E-nummer

E-nummer Krav. 7 jan 2014.


I kriterierna för Ä-märket är det inte tillåtet att använda någon av de cirka 320 tillsatser som idag är tillåtna inom EU, med vissa undantag för bakpulver och fruktpektin. Som en jämförelse listar vi här den ekologiska märkningen Kravs regler över tillsatser hämtade från deras hemsida:

 

Färgämnen. KRAV tillåter inga färgämnen.

Konserveringsmedel förlänger hållbarheten genom att förhindra tillväxt av bakterier och mögel. KRAV tillåter endast fyra stycken: E 270 mjölk­syra, E 290 koldioxid, E296 äppelsyra samt E 220 svaveldioxid. Den senare får bara användas vid vin­framställning. Över en tredjedel av det 40-tal konserveringsmedel som är tillåtna i Sverige kan ge allergiliknande symtom. Svaveldioxid som KRAV tillåter är ett av dem.

Antioxidationsmedel förlänger hållbarheten. De motverkar att fett härsknar och att uppskuren frukt mörknar. KRAV tillåter tio stycken: E 300 askorbinsyra (C-vitamin), E 306 tokoferolkoncentrat, E322 lecitin (utvinns ur ex. soja, raps eller solrosfrö), E 330 citronsyra, E 331 natriumcitrater, E 333 kalciumcitrater (salter gjorda på citronsyra), E 334 vinsyra, E 335 och E 336 (salter gjorda på vinsyra) E 341 monokalciumfosfat (endast som jäsmedel i mjöl). Vissa tillsatser kan ha flera funktioner. Några av de antioxidationsmedel som svenska myndigheter tillåter kan ge allergiliknande symtom. Lecitin, som KRAV tillåter, är ett av dem.

 

Emulgerings- stabiliserings- och förtjockningsmedel används för att påverka livsmedlens konsistens och kallas ibland konsistensgivare. Här är några exempel. För att få oljan i en dressing att blanda sig med vattnet kan man använda ett emulgeringsmedel. För att få kakaon att falla ned långsamt efter omskakning av chokladmjölk kan man tillsätta ett stabiliseringsmedel. För att få marmeladen tjock kan man tillsätta ett geleringsmedel (förtjockningsmedel).

KRAV tillåter nio stycken: E 400 alginsyra, E 401 natriumalginat E 402 kaliumalginat(tillverkat av algin som utvinns ur tång), E 406 agar, E 407 karragenan (som utvinns ur rödtång), E 410 fruktkärnmjöl (från johannesbrödträdet), E 412 guarkärnmjöl (utvinns ur en baljväxt), E 415 xantangummi (fås genom att socker jäses med hjälp av bakterier) och E 440 pektin (framställs ur fruktskal).

Svenska myndigheter tillåter ett 70-tal ämnen. Några av dessa kan ge allergiliknande symtom, bl a fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl som KRAV tillåter.

Syror, baser och salter. KRAV tillåter sex stycken, saltet E 509 kalciumklorid, bakpulvren E 170 kalciumkarbonater, E 500 natrium­karbonater, E 501 kaliumkarbonater, E 503 ammonium­karbonater samt E 504 magnesiumkarbonat. I Sverige är totalt cirka 25 ämnen godkända.

Klumpförebyggande medel används för att pulver inte ska klumpa ihop sig. KRAV tillåter för närvarande inga sådana medel. Men, klump­förebyggande medel kan trots det finnas i KRAV-märkta produkter. Det beror på att salt, som inte finns ekologiskt, ofta innehåller sådana medel. I Sverige är 14 klumpförebyggande medel tillåtna.

Smakförstärkare. KRAV tillåter inga sådana ämnen.

Sötningsmedel. KRAV tillåter inga sådana ämnen.

Ytbehandlingsmedel. KRAV tillåter bivax (E901) och karnaubavax (E903). I Sverige är totalt 8 ytbehandlingsmedel tillåtna.

Förpacknings- och drivgaser. KRAV tillåter: kväve E 941, syre E 948 och Argon E 938 .

Myndigheterna tillåter totalt 8 stycken.
RSS

14 kommentarer

 • Jag tycker att det har spårat ur rejält med kravmärkningen. Från början var det väl att om du vill slippa kemikalier, köp kravmärkt. Nu är det ju snart ingen skillnad....... Pust, vad trött man blir.
  gunilla. 1 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • jag har kollat på kravs hemsida för att få mer infromation om deras regler, jag upptäckte då att man måste vara medlem eller betala en avgift på 300kr för att få ta del av reglerna. Jag tycker att detta är mkt knepigt att man inte får någon insyn i deras regelsystem. http://www.krav.se/sv/Foretag/KRAVs-regler/Gallande_utgava/
  olivia. 1 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Om man går in på KRAVs hemsida och går vidare som konsument kommer man direkt till en ruta där man kan beställa reglerna gratis, det är bara för yrkesmässig användning som vi vill ha betalt för att täcka våra kostnader
  Lars Hällbom. 26 mar 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag blev faktiskt alldeles chockad när jag fick se att mildas nya "ekomargarin" fått ett kravmärke på sin förpackning?!? Hur kan något som är så konstgjort och onaturligt som margarin bli godkänt? Jag börjar tappa förtroendet för KRAV-märkningen rejält. Är det någon representant från industrin som gömmer sig där? Jag trodde i min enfald att KRAV stod för en naturlig och ej manupilerad matvara.
  Jenny Kjellberg. 7 jun 2009 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Kemikalierna och alltkonstgjort kommer bli vår död, vet någon ens vad dessa ämnen gör i kroppen? Vad händer om tio år? Vad händer när allt blandas? Varför stället ingen frågor? Varför undersöker ingen? Det är dags att vi gör någonting. Se Stefan Jarls "underkastelsen", skrämmande. Och endå fnyser folk åt miljöpartiet och deras frågor. Miljön och människans hälsa måste komma först.
  Kristoffer. 5 sep 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Kristoffer, du har helt rätt. De har redan börjat påverka mig rejält och jag tror inte att jag är ensam. Har blivit rejält överkänslig mot mycket och drog själv slutsatsen efter mycket koständringar/råd som tyvärr inte hjälpte att en del av orsakerna måste bero på onaturliga faktorer i det jag äter. Glutamat hade jag uteslutit år tillbaka, men nu började jag misstänka ALLT. Uteslöt precis alla (det går!) tillsatser under ett par veckor, varefter jag provade när jag bjöds äta ett "vanligt" livsmedel som innehåller någon form av tillsats/stabilisator//E-nummer/etc.. Jag reagerade med en gång. Visserligen är jag väldigt känslig som det är nu, men började smått prova mig igenom diverser ämnen i etapper. Bockade av tillsats efter tillsats. Förtjockningsmedel, stabilisator, antioxidationsmedel mm mm. Det finns en stor djungel av tillsatser därute . Även bland KRAV-märkningen. Tyvärr. Varför reagerar inte fler? När ska vi börja vända utvecklingen? Alla måste göra sin del, men vem är det som kan ta det stora ansvaret? Staten? Livsmedelspamparna? VI som vanliga dödliga? Något MÅSTE hända. NU.
  Thea. 5 nov 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Om nu Krav inte tillåter smakförstärkare hur kan det då förekomma jästextrakt i kravprodukterna? För mig så är det lika illa som med glutamat.
  NillaK. 14 jun 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jästextrakt - glutamat http://matforum.se/index.php?topic=1978.0 läs här lite om det...vi äter det inte! Många av E-nummer som nyttjas här, anses var "toxin" i andra länder och är inte tillåtna...tex. glutamat (MSG) läs vad tex. glutamat i kombination av sötningsmedel kan ge för effekter...
  MaskrosMorsan. 1 aug 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag förstår inte varför insikten om egen tillagad mat från grunden är det som gäller i dessa dagar då information för det mesta är snedvriden och lobbad att kunna förvilla konsumenten? Sunt fönut och integritet är tillstånd som många borde leta efter för att på allvar ta ansvar för sin hälsa.
  Ann-Britt Axelsdotter. 25 sep 2011 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tant Gröns ekologiska och kravmärkta cashewnötter som gått att köpa på bl.a. Coop har tagits bort från hyllorna p.g.a. att KRAV gjort kontroller och funnit att Tant Grön inte håller måttet för kravcertifiering. Det känns tryggt att veta att KRAV-kontrollerna verkar fungera.
  Lisa. 1 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Apropå detta med att kontrollera en vara som redan fått en märkning. Hur ofta kontrollerar ni de varor som fått Ä(h)- märkning att de fortfarande uppfyller kraven?
  Bengt. 1 jan 2012 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är likadant med mig, därtill Xantangummi varför finns det ingen som forskar runt detta. Värk i muskler och leder som försvinner när jag fastar eller äter väldigt kontrollerat fritt från dessa ämnen. Är det någon som har mer kunskap runt detta? Birgitta
  Birgitta Johansson. 16 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tillåts alla 322 livsmedelstillsatserna i EU-ekologiska livsmedel?
  Herbert. 4 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • En sak som jag inte kan förstå är hur citronsyra fortfarande kan vara KRAV-godkänd med tanke på hur den framställs numera. Finns inget naturligt med den längre, mer än namnet :-(
  Stina. 6 feb 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

E-nummer

Här kan du söka på E-nummer och lära dig mer om vad de står för. Cirka 330 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och andra EU-länder och måste deklareras på förpackningen. Tillverkaren kan välja mellan att ange E-numret eller skriva ut ämnets namn, funktionsnamnet ska dock alltid anges. Utöver dessa tillsatser finns tusentals aromämnen som inte behöver specificeras


Informationen i guiden kommer ursprungligen från Mats-Eric Nilssons bok Den hemlige kocken från 2007, även om en del uppgifter har lagts till senare. Vi har också tagit bort och lagt till tillsatser i takt med att EU:s regler har förändrats.


E-nummerguiden finns också i ett format som gör den lättare att ta med, se vår konsumentguide >>


Internationellt: Om du letar efter en tillsats som är skriven på engelska, klicka här >> 


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!