Hur länge har vi inte hört att torsken skulle vara utrotningshotad. Ja, jo men...En fisk kan väl inte bara ta slut?

Under många år har forskare varnat utan att få gehör. Fiskeindustrin och myndigheter har tagit emot rapporterna och lagt dem i skrivbordslådan. Fisketrålarna har blivit större och större.

Så kom boken Tyst hav, skriven av en enveten journalist vid namn Isabella Lövin. Tyst hav är en skakande skildring över hur det står till med fisket i Sverige och världen. Boken tog tid att läsa eftersom jag blev så arg under läsningen att jag måste lägga boken åt sidan med jämna mellanrum.

Isabella Lövin fick oss att reagera och börja tänka efter vilken fisk som hamnade på tallriken. Jordbruksminister Eskil Erlandsson fick snällt sätta sig i studion och besvara knepiga frågor om varför ingenting hänt trots alla varningar. Reglerna skärps, åtminstone något. Livsmedelskedjorna lanserar fryst torsk som är Krav-märkt och krokfångad och Hemköp säger att man har bestämt sig: Ingen mer rödlistad fisk i fiskdisken.

Isabella Lövin har prisats för sin insats. Hon fick Stora Journalistpriset 2007 i kategorin Årets berättare. Hon blev också Årets Miljöjournalist 2007. (Ordfront förlag).

 

Hon blev invald i Europaparlamentet i juni 2009 för Miljöpartiet de Gröna.


/Anna Karin Strand Nilsson