Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson.

Döden i grytan. Om vår rädsla för riktig mat.

Ordfront förlag.


Mat bör inte produceras enligt samma principer som mobiltelefoner och gymnastikskor. Råvaror kan inte tryckas in i vilka storskaliga industriella mallar som helst utan att det riskerar att bli allvarliga problem. Det är en av teserna i boken Döden i grytan. Om vår rädsla för riktig mat, som kom ut i augusti 2010 och som skapat debatt om hur vår mat kommer till. Författare är Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart.


Ett annat spår i boken är svårigheterna att få igenom småskaligt tänkande i den offentliga maten. Trots att man i debatten talar sig varm för det småskaliga kommer ständigt nya myndighetskrav som gör det svårare att laga mat i liten skala nära konsumenten.


I boken får vi veta att det är mycket lättare att få tillstånd att servera pulvermos i en korvkiosk än riktigt potatismos. Eller att tina upp fabriksbakat bröd istället för att få servera hembakt. Och myndigheterna lägger faktiskt ned mer energi på att kontrollera små kvarterskrogar och kaféer än större och mer riskfyllda livsmedelsanläggningar.


Författarna har nominerats till utmärkelsen Guldspaden som årligen delas ut av föreningen Grävande journalister.