Rapsolja - med smak från svenska gårdar

av Lotta Ekberg, foto Pernille Tofte

Vad vet vi egentligen om en av våra äldsta kulturväxter? Inte så mycket visar det sig när man börjar läsa. I den här intressanta och vackra boken får man veta det mesta om raps och den olja som så varsamt utvinns ur de små fröna. Vi får möta rapsbönder från olika håll i Sverige och i slutet av boken finns en liten receptdel.

Att rapsen på 1700-talet började odlas för att oljan kunde användas till bränsle i dåtidens lampor kanske inte så många har koll på. Den var sen en vanlig olja i industrin och bl.a. vanlig i margarin innan den blev populär som matolja i våra hemmakök. Först så sent som i början av 1990-talet började de fina restaurangerna intressera sig för den kallpressade smakrika oljan.

Numera ses den som ett mathantverk, det småskaliga och närodlade hyllas och den kallpressade rapsoljan har fått hög status.

Den pressas varsamt bara en gång under låg värme, den har en nötig smak, guldgul färg och innehåller mycket vitaminer och antioxidanter. Den varmpressade, som är vanligare i våra butiker, pressas däremot under hög värme så smak och doft försvinner och blir därför en helt neutral olja.

/Eva