Gör det själv!

Äkta vara. 19 mar 2013.


Måste man vara ett proffs, nörd eller manisk för att göra egen majonnäs? Eller baka sitt eget bröd? Nej, man jag kanske är fel person att ge ett balanserat ansvar på den frågan. Säker är jag dock på att när det gäller just dessa två produkter så är vinsterna enorma om man lägger lite möda på att göra dem själv. Inte mins på grund av att handelns alternativ är så undermåliga.


Många av produkterna i en affär finns knappast där för att de är av så bra kvalitet och så goda. Nej, deras berättigande på hyllorna utgörs ofta av att de kan se fräscha ut länge, länge. Detta gör att produkterna i vissa fall nästan helt saknar naturliga råvaror.


Guacamole kan till exempel bestå av endast 1,5 procent avokado i affären. Ja, till skillnad mot om man gör själv för då består guacamolen förmodligen till 70-90 procent av avokado samt lite citron, chili, olivolja, salt och peppar.


Bröd är en annan produkt som kan ha väldigt lite gemensamt med det egenhändigt knådade. De vanligaste tillsatserna i bröd är mjölbehandlingsmedel, emulgeringsmedel och konserveringsmedel, som ger brödet större volym och längre hållbarhet. Men för att baka gott bröd behövs inte mycket mer än mjöl, salt, jäst och vatten.

Om affärernas majonnäs skulle vara lika naturlig som den jag gör med äggula, fransk senap, rapsolja, citron, salt och peppar så skulle den förvaras i affärernas kyldiskar. Men nu står de i rumsvärme på hyllorna - hur kan det komma sig?

Är lösningen då att göra allt själv? Ja, för mig. Men jag tycker att det är kul. Jag gör all majonnäs, aioli, såser, fonder, glass, sorbet, marmelad, chutney, sylt, chilisås, ketchup, dressing, kakor, bullar, tårtor, bröd osv. Jag har hållit på ett bra tag och fått en viss snits på det hela. Men det skulle du också få efter ett tag. Första gången du vispar till en aioli till fiskgrytan kanske den inte blir så bra (alla misslyckas ibland) men ge inte upp. Tids nog får du till det.

I början kan det vara bäst att fokusera på några få produkter och sen utöka när du får blodad tand. Ett tips är att då också välja produkter där skillnaden är som störst gentemot affärernas utbud. Min topplista på de bästa göra-själv-produkterna är:


1. Guacamole
2. Majonnäs/aioli
3. Glass/sorbet
4. Bröd/kakor/bullar
5. Marmelad

Jag kan utlova att ganska snart blir dina varianter godare än affärens och förmodligen billigare också.


Peter Streijffert


7 kommentarer

RSS

Annons:

 • Godaste och enklaste glassen gör man av banan + blåbär! Inget tillsatt vitt socker och inga mjölkprodukter - men smakar som blåbärsglass. Frys in mogna bananer i skivor(perfekt när det är extrapris på ekologiska bananer eller när man har för många mogna hemma) Låt de tina en aning och kör dem i matberedaren med knivbladet. Tillsätt ett gäng blåbär och kör en kort stund till. Klart! Voila! Njut!
  Ewa Jacobsson. 20 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag håller med det är en jättegod glas...och istortsett alla bärglasser kan göras så...jag har ibland i hemma gjord vaniljessens. Ett annat tips för en sak som ger två flugor i en smäll är om man gör sin egen vildjäst med russin eller aprikoser så kan man använda russinen eller aprikoserna dom i glassen så blir det som romrussin eller romaprikoser...typ. Vildjästen ger oxå mycket godare bröd än det bakat med industrijäst, mycket pga av att Vildjäst brödet likt surdeg jäser mycket långsammare än bröd bakat på industrijäst från jästbolaget...så smakerna får tid att mogna och utvecklas. För en inte så van bagare så är vildjäst lättare att lyckas med än surdeg.
  Magnus. 20 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tack för det tipset! Skall jag pröva på, eftersom jag brukar frysa bananer innan dom blir för övermogna. Annars använder jag mina till morgon smothing.
  marina mattsson. 20 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ska testa banan/ blåbärsglassen, tack för tipset! Här är ett annat tips på supersnabb glass. Mixa frusen mango eller hallon med fet kokosmjölk. Smaka av med honung.
  Annika. 20 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är möjligt att du har rätt om de här "rätterna" men de tillhör ju knappast basmatsortimentet förutom brödet. Kom igen med riktig mat också!
  Gunnar Fardelin. 20 mar 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Problemet med att göra egen majonnäs är att man aldrig kommer att kunna köpa majonnäs längre. Inte ens i nödfall ;)
  Maria. 8 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nu har Urtekram en ekologisk majonäs. Kommer inte ihåg om den är 100% tillsatsfri, men den iallafall gjord på schyssta råvaror, intre massa fusk, och är jättegod enligt maken. Jag har inte smakat, för jag gillar inte majonäs.
  Annika. 8 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Peter bloggar

Peter Streijffert är författare, kock, odlare, föreläsare, caféägare och suppleant i Äkta varas styrelse. Han är omskriven inte minst för sin duell med färdigmaten på www.matduell.se.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!