av-fallfrukt_fix4

Får inte skriva ''fäbod''

Nyheter. 2 apr 2013.


Benämningen "fäbod" borde tillhöra oss, menar uppröda fäbodbrukare. I dag äger istället charkföretaget Melkers i Falun ensamrätten till det varumärkesskyddade ordet, enligt SVT Gävledala.

Nötdjur vid fäbod[Fotoakuten.se]

Att kalla en produkt för "gårdskorv" eller liknande är inga problem. Annat är det med ordet "fäbod". Det blev en fäbodbrukare i Härjedalen varse efter att ha tillverkat fäbodglass förra sommaren.

Benämningen "fäbod" får nämligen endast användas av charkföretaget Melkers i Falun, som har varumärkesskyddade ordet hos Patent- och registreringsverket redan för 30 år sedan. Med risk för skadeståndskrav valde glasstillverkaren därför att lägga ner tillverkningen av glassen.

Skyddet som Melkers har gäller allt från mer typiska fäbodprodukter, som ost, korv och skinka, till produkter helt utan fäbodanknytning, som exempelvis kaffe och kakao.

PRV tar nämligen ingen hänsyn till var produkterna är producerade. Att Melkers produkter saknar fäbodsanknytning och dessutom ofta innehåller kött från Tyskland och Danmark spelar heller ingen roll för själva skyddet.

Nu tar Föreningen Sveriges fäbodbrukare därför strid för att landets omkring 200 fäbodbrukare ska kunna få använda namnet.

– Fäbodbruket är en så marginaliserad näring, så all styrka som vi kan uppbåda behöver vi ju behålla inom näringen för att kunna utvecklas själva. Ordet fäbod har uppenbarligen ett värde eftersom någon har varumärkesskyddat det, säger föreningens ordförande Pauline Palmcrantz till SVT Gävledala.

Genom LRF tar man nu frågan om vem som får använda benämningen till domstol.

– Namnet borde väl tillhöra näringen och näringsidkarna, det vill säga fäbodbrukarna i de fäbodlän vi har i Sverige, säger Pauline Palmcrantz.


5 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Har slutat köpa Melkers produkter. Nu är det Lillehemsutegrisar som i stället, får åka med hem i kassen, godare och utan vare sig häst eller fäbod i korven.
  magdalena annersten gershater. 2 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Aprilskämt?
  John Kjellberg. 2 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • När jag läste rubriken trodde jag att det var samma princip som att man inte får kalla något för hembakat eftersom det inte är tillåtet att ha tillverkning i hemmet. Nu var det tydligen tvärt om.
  Fredrik. 2 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hur förhåller sig Melkers till filmen Fäbodjäntan?
  Carl. 3 apr 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är tydligen ok att använda svenska namn för att stärka varumärket. Det är tydligen inte ok att betala för svenskt kött och följa svenska djurskyddsbestämmelser. Istället hämtar man billigare kött utanför landets gränser där djurskyddet är sämre och där bonden har väsentligen billigare djurhållning. Riktigt uselt Melkers!
  Björn. 29 maj 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3