Vapiano välkomnar ingredienser på krogen

Äkta vara. 23 aug 2013.


Så kom det äntligen!

Efter släppet av boken Saltad nota så kom den första sammandrabbningen med någon i restaurangbranschen. Igår diskuterade Vapianos VD Christian Lagerlöf med författaren Mats-Eric Nilsson i TV4 Nyhetsmorgon. Se här >>


Det var lite som när boken Den hemlige kocken kom ut 2007. Då var Magnus Dafgård först ut att debattera med Mats-Eric i tv. Skillnaden var kanske att Magnus Dafgård rakt ut sa att de kommer se över och ta bort tillsatser i sina produkter; medan Christian Lagerlöf mest verkade arg. Nu visar det sig att Vapiano också ändrar ingredienser och tar bort tillsatser (läs artikeln här >>), utan att han själv vill göra en poäng av det.


Lagerlöfs ilska verkar handla om att Mats-Eric under flera år ifrågasatt tillsatser, och istället försöker Vapiano-chefen försvara dem. Ett roligt exempel han tar upp är citronsyra. Han kanske också tror att det kommer från citroner? ...har nog inte läst det här >>.


Det intressantaste var nog ändå att Lagerlöf säger att Vapiano gärna börjar publicera innehållet i sina rätter för sina gäster.

Programledaren frågar: "Skulle man kunna tänka sig att de här innehållsförteckningarna som Mats-Eric har begärt ut kommer finnas lättillgängligt även för konsumenter?"

"Absolut!" svarade Lagerlöf.

Mats-Eric fyllde på: "Det vore ju toppen om du och andra informerade kunden."

"Det gör vi hemskt gärna" svarade då Lagerlöf.


Hur ska man nu tolka detta?

Har Vapianos VD nu lovat att gå i bräschen och ta fram ett sätt att visa sina kroggäster vad det är i maten? Dvs precis i linje med projektet "Vad är det maten? Klartext NU!" som Äkta vara tillsammans med Sveriges Konsumenter driver. Läs mer här >>


Eller var Lagerlöf bara pressad och försa sig i en alltför snabb debatt?


Och visst är det en seger för Äkta varas kamp? Dels så gör nu Vapiano en översyn av ingredienserna i sina rätter och dels så funderar man tydligen på att publicera innehållet för sina kroggäster.

Grattis Mats-Eric och alla andra Äkta vara-medlemmar och restaurangbesökare!


/Björn


PS. Lustighet: Är det inte ovanligt i dagens språk-Sverige, att när man sitter jämte en person och som Lagerlöf, tittar denne i ögonen och ändå nästan konsekvent använder tilltalet "han" istället för "du"?


4 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

 • 1-0 MEN. Vi VILL veta vad som finns i maten på krogen så vi kan göra våra egna val. Efter Christian Löfgren synnerligen otrevliga (och okunniga) medverkan i TV4, kommer varken jag eller mina vänner att besöka hans makthak i framtiden. His loss.. not ours....
  Micki. 23 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej Björn, Min invändning mot den diskussion som har blossat upp handlar först och främst om hur Vapiano hängs ut på ett felaktigt sätt i Mats-Erics bok. Där insinueras på baksidan att vi fuskar med våra ingredienser på våra pizzor, vilket inte har något med verkligheten att göra. Vi har 100% mozzarella i osten och gör degen varje morgon färskt - utan en enda tillsats. Sen är min andra invändning att diskussionen drivs så osakligt och onyanserat - det handlar om sensationsjournalistik i viss mån. Med det menar jag inte det huvudsakliga innehållet i boken - Mats-Eric pekar på många saker som verkligen bör ifrågasättas - utan på hur den marknadsförs. Alla är välkomna till oss för att se vilka ingredienser vi har i våra rätter. Jag är definitivt inget fan av tillsatser i allmänhet, men debatten måste vara nyanserad och saklig. Vi står för alla ingredienser i våra rätter, som lagas med stolthet färskt i restaurangerna varje dag. Bästa h, Christian
  Christian Lagerlöf. 24 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej Christian I boken står att tex pizza Calzone utöver degen och osten innehåller sju E-nummer. Dessutom innehåller "skinkan" bl.a. både vatten, dextros, aromämnen. Du tycker att debatten är "osaklig och onyanserad". Men eftersom insynen på restauranger för konsument är extremt begränsad, och det enda man har att gå på som kroggäst är vad restaurangen behagar meddela, så kan man väl ändå säga att hittills har informationen varit just "osaklig och onyanserad". Detta vill vi råda bot på. Vi försöker vara sakliga. Sen vill jag tacka dig för att du går ut och som representant för restaurangerna säger att ni vill göra renare mat med större öppenhet. Nu efter tv4-programmet låter det som att du är på vår sida. Välkommen till konsumentsidan.
  Björn på Äkta vara. 27 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag tycker att denna debatt är viktig och det är katastrof hur det är på krogen idag. I helgen stannade vi vid en vägkrog och beställde pytt i panna. Inte för att man kan förvänta sig lyxmat på en vägkrog, men att betala 80 spänn för fryst Findus pytt direkt från påsen ned på stekbordet gör att jag tycker att nu får det vara nog. Jag tycker dock att det i debatten om matfusk skilja på tillsatser och tillsatser. Det är en himla skillnad på att använda gult färgämne i en bearnaissås för att insinuera att den ska kännas äkta gjord på smör, när man fuskat med att göra den med olja, än att använda grön karamellfärg i en princesstårta. I det första fallet används färgämnet på ett sätt som vilseleder konsumenten, men i fallet med tårtan är den gröna färgen i marispantäcket och den röda färgen i rosen en viktig del för att göra en "äkta" traditionell princesstårta. Man kan därför enligt mig inte dra skiljelinjen mellan äkta varor och matfusk genom om livsmedlet innehåller tillsatser eller inte, även om jag förstår att det är enklast så, utan det handlar om kontext. Gör man en värdering från fall till fall istället för att vara kategoriskt för eller emot tillsatser, är jag övertygad om att det blir en mer nyanserad dialog där det är lättare att poängtera det som verkligen är matfusk.
  Annika. 27 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!