Peters gröna utmaning

Äkta vara. 5 sep 2013.


Vill man totalt slippa onödiga tillsatser och andra konstigheter i maten så blir man lätt extrem. Antingen lagar man all mat från grunden och handlar bara råvaror eller så odlar man rubbet själv. Eller både och. Som jag.

Så märkligt är det i denna nya förunderliga värld att för att vara säker på att man verkligen får det man beställt på tallriken (se Mats-Eric Nilsson nya bok ”Saltad Nota”) så måste man nogsamt välja restaurang. Att hitta äkta varor i matbutiken kan sannerligen i lika hög grad vara en utmaning.

Apropå just utmaningar så vill jag ta chansen och berätta lite om min. I Nynäshamn odlar jag grönsaker i min lilla trädgård på ca 30 kvadratmeter. Här frodas tomater, chilis, tomatillo, persilja, kinesisk gräslök, amerikanska blåbär, vindruvor, rosmarin, timjan, oregano, basilika och gräslök. Just nu pågår här "Peters gröna utmaning” som handlar om huruvida jag kan bli självförsöjande på grönsaker juli-dec.

Varför? För att så få tror att det går. Vi får bara mer och mer avfall och en allt mindre andel återvinns. Grannarna slänger trädgårdsavfallet i skogen, jag hämtar det och lägger det som ytkompost på mina odlingsbäddar.

När jag flyttade in 30 juni 2012 fanns en liten odlingsbädd och resten var gräsmatta. Successivt har jag grävt upp grästovor, vänt dem uppochned och på så sätt lagt grunden för flera odlingsbäddar på den ca 30 kvadratmeter lilla tomten. På dessa har jag lagt på massor av kompost, gräsklipp och lövmull för att på så sätt skapa intensivbäddar.

På allmänningen intill växer vildhallon, björnbär, nypon, äpplen och päron. I skogarna finns mer godsaker – bara att plocka. När jag skriver detta i slutet av augusti kan jag konstatera att det inte gott någon nöd på mig - tvärtom. Jag äter gott, nyttigt, ekologiskt, närodlat och tillsatsfritt. Vägen från råvara till kök är ca 8 meter, vilket får anses som kort. Närhet från skörd till tillagning gynnar i stort sett alla grönsaker. Här följer lite om hur jag tänker som odlare:

Ekologisk odling
Precis som med min matlagning - inga konstiga tillsatser. Det enda jag tillfört utifrån är 5 säckar jord, hönsgödsel och ett ekologiskt gift mot mördarsniglar. Mina odlingsbäddar har byggts upp av kompost, gräsklipp och lövmull.

Odling på liten yta
Jag odlar ett drygt 60-tal sorters grönsaker på ca 30 kvadratmeter. Denna ytterst kompakta odling är möjlig tack vare en bra näringsrik jord.

Odla kulturarv (gamla sorter)
Att odla kulturarv är att slå ett välriktat slag för mångfalden. Mina odlingar av t ex gråärt, skålrova och potatislök är ett samarbete med SLU.

Odla för köket
Det jag odlar ska skördas när det är som bäst för att användas på bästa sätt i köket.

Blommor och grönsaker i samspel
Att odla grönsaker är inte ett nej till blommor eller skönhet. Kardon, kronärtsskocka, palmkål, zucchini, bönor och ärtor pryder alla sina platser i trädgården.

Kockens trädgård
Få exemplar av många sorters grönsaker - det är kockens bästa trädgård det.

Utgå från som redan finns
Precis samma filosofi som i köket. Det enda jag köpt och tillfört utifrån (förutom fröer och örter) är 5 säckar jord, hönsgödsel och mördarsnigelgift.

Peters gröna utmaning 2

Ovan är en av sju Zuchiniplantor som tillsammans ger 10-14 blommor och 1-4 zucchinisar per dag. I bakgrunden bl a Palmkål och Amerikanska Blåbär.

Nu två månader in i projektet Peters Gröna Utmaning kan jag konstatera att jag inte lider någon nöd. Mina odlingar ger mer än vad jag trodde och mer än vad jag behöver till mina kurser. Och ändå har i princip all kål (pak choi, mizuna, grönkål, palmkål mm) ätits upp av illvilliga djur. Så svaret på en av projektets viktigaste frågor: kan man bli självförsörjande på en liten, liten odling (30 kvadrat) är obetingat JA!

Nedan tipsar Peter om sin smarta Trestegs-kyckling

Peters tre-stegs-kyckling

Filea hel ekologisk kyckling och dela i tre matprojekt (1. Kycklingfond. 2. Grön currykyckling. 3. Ugnsrostad chili-kyckling med lök och zucchini-blommor.)

Hur? Dela benbitarna i 7 delar och marinera i ugnsform 40 min i rapsolja, chilisås, vitlök, salt och peppar. Skär ut bröstfileerna och lägg utan skinn i platspåse till dagen efter då det är dags för Grön currykyckling. Lägg skrovbitarna som är över i en kastrull med morot, selleri, lagerblad, lök, salt och vitpepparkorn. Fyll på med vatten och sjud i 40 min. Sila och låt svalna och frys in till kommande behov. Ugnsrosta kycklingbenen i 30 min på 200 grader. Servera med bönsallad och var glad. Resultat: Två middagar för 4 pers + 5 dl kyckling-fond som du gör risotto på. Risotto med massa gruyere-ost och sparris. Förväll sparrisen helt kort, skär i munsbitar och rör ner i risotton de sista 6 minuterna. Bon apetit. Billigt, effektivt, ekologiskt, tillsatsfritt, gott och tidsbesparande.

Lycka till!

Peter Streijffert, styrelsemedlem i Äkta vara och har tilldelats FOBO:s pris för årets inspiratör inom mat & odling ”Årets Guldgrävare” 2013.

4 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Kul projekt med bra attityd där mitt enda frågetecken är hur man lagrar egen-odlad mat över lång tid! Här är jag nyfiken på byggbeskrivningar...
  Pär Engelholm. 5 sep 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vi besökte min mans kusin under semestern. Dom är i princip självförsörjande på grönsaker och använder en gammal herdelig jordkällare där rotfrukter, lök och vitlök håller sig till nästa år. Dom har allt man kan tänka sig i grönsaksväg och odlar till och med sitt eget vete själv som dom maler för hand. Dom äter enligt säsong och det blir mest rotfrukter på vintern. Enda gången dom köper grönsaker är om dom någon gång blir sugna på en tomat eller sallad eller liknande, utanför säsong.
  Annika. 5 sep 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Utmärkt! Det du gör bevisar att man inte behlöver stora odlingar som är tidskrävande och upptar för stor yta. Jag har förr odlat på samma sätt. Så skönt att slippa krypa omkring och rensa ogräs i onödan.. denna lilla yta går man över snabbt.Det behövetr inte bli haslvmeterhöga ogräs ... Att odla matnyttigt och vackra växter är att vara i harmoni med det man gillar mest .Underbart att laga sin mat med verkligern närodlade grönsaker , där har vi äkta varor att glädjas åt. Tänk om människor använde sina onödiga gräsytor till vettig odling i stället för att jaga runt med en gräsklippare . Det enda tillfället en sådan behövs är till att tillvarata klippet för ytterligare gödsling. Det går också att odla i enbart sand med kompost och färskt gräsklipp som gödning och täckning.Har själv odlat tomater på detta sätt bl. annat. Lycka till !
  Astrid Thernström. 6 sep 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Peters mat- och idéodling är jättespännande, uppmuntrande och hoppfull! Jag hejar på! Vill bara påminna om alla odlarkvinnor/män som tidigare fick ihop logistiken att försörja en stor familj på husbehovodling. Denna kunskap får vi inte tappa/glömma! Läs gärna Klint Karins kålrot ocj Mor Kristins böna - om Fröuppropets kulturarv Nygårds, Viking Leino SLU 2013 publikation@slu.se telefon 018-67 11 00 Lena Nygårds
  Lena Nygårds. 3 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Peter bloggar

Peter Streijffert är författare, kock, odlare, föreläsare, caféägare och suppleant i Äkta varas styrelse. Han är omskriven inte minst för sin duell med färdigmaten på www.matduell.se.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!