Hemlagat på entreprenad

Mats-Eric. 27 aug 2013.


En storögd femåring kan som bekant överträffa den hungrigaste reporter. Barnets oskyldiga undringar kan borra sig närmare sanningen än de allra smartaste frågorna ur den påläste journalistens anteckningsblock.

Den vetgiriga ungen kan inleda med en till synes enkel fråga:
– Vad är en restaurang?
Och du svarar något i stil med:
– Ett ställe dit man går för att äta gott, och så behöver man ju inte laga maten själv.
– Så de lagar maten där då?
– Ja, precis, det gör de, svarar du och räknar med att ämnet måste vara uttömt.
Men så kommer det som ett pistolskott:
– Hur vet du det, har du varit i deras kök?

Det har du förstås inte. Men du har i alla fall sett att det brukar komma en strid ström av rykande varma rätter från ett utrymme bakom den där dörren som serveringpersonalen sparkar upp.

Så vad ska du svara? Som gäst har du egentligen ingen aning om vad som händer i krogköket. Men var skulle maten annars lagas?

På mindre än en minut har du lockats utanför ditt kompetensområde, och det nyfikna förskolebarnet har faktiskt ställt just de frågor som på senare tid har diskuterats livligt i den franska nationalförsamlingen.
Vad kan man kräva av ett företag för att det ska få kalla sig restaurang?

En undersökning visar att 31 procent av de franska restaurangerna använder sig av industriframställda rätter. Att exempelvis en tarte tatin kan smaka exakt likadant på rader av pariskrogar är därför inget stort mysterium. De kommer från samma fabrik.

Så nu funderar landets parlamentariker över om det kan vara dags för någon form av lagstiftning. Ett förslag är att endast de matställen som lagar alla sina rätter från grunden ska få rätt att använda beteckningen restaurang.

Denna metod har nämligen tidigare visat sig framgångsrik. År 1998 infördes i Frankrike en lagregel som förskriver att ett bageri måste göra sin egen deg – och inte ägna sig åt bake-off i någon form – för att få använda sig av den klassiska benämningen.

Runt bagerier, kaféer, lunchställen och finkrogar har det vuxit fram en hel industri av leverantörer som erbjuder ett praktiskt och billigt sortiment av hel- och halvfabrikat – fattiga på råvaror men rika på tillsatser.

Kanske vill du gärna leva i tron att detta nog bara gäller restaurangens historiska hemland. Att svenska krogar förstås slår sin egen majonnäs, gör sina egna såser och pajer.

Undvik då bara att testa den hypotesen med frågan:
– Varför tror du det?

 

Mats-Eric Nilsson


 

Texten har tidigare varit publicerad i Svenska dagbladet. Läs fler av Mats-Erics artiklar på Svd Matkultur >>

 


5 kommentarer

RSS

Annons:

Warbro malt annons

 • Tack för en tänkvärd text. Det här kanske är ett ämne för svenska politiker också. Ska man bli serverad halv- och helfabrikat så kan man lika gärna värma maten själv här hemma.
  Katharina Wallenborg. 28 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tror stenhårt på idén med regler för vad som ska få kallas restaurang, likaväl regler för livsmedel som vill andvända klassiska namn.
  Anton Ericsson. 28 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Visst kan man införa det för principens skull, men det lär knappast hjälpa mot fusket. Idag fuskas det med både det ena och det andra. Även sånt som det redan idag finns regler för. Ex att man inte får kalla vad som helst för parmesanost, parmaskinka, oxfilé eller fetaost. Ändå är det man ser när man läser pizzamenyn. Det finns inga myndigheter i världen som kan kontrollera att detta efterlevs. Tror tyvärr inte att det hjälper så mycket att införa regler annat än att markera en ståndpunkt. Vi konsumenter måste bli bättre på att rösta med plånboken och ställa krav.
  Annika. 28 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Kanske skulle kalla dessa "restauranger" Uppvärmnings kök, leveranskök eller Second kitchen
  Bertil. 29 aug 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tack för en intressant blogg. Om du går ut o äter i sthlm; vart går du då? Efter att ha läst Saltad Nota så vill jag nästan inte alls gå ut utom för en kopp kaffe kanske :) Ska bjuda på födelsedagsmiddag men mannen vill nog ha mer än en kopp kaffe. mvh o trevlig helg Victoria
  Victoria Hawor. 6 sep 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!