Hittar du buljongen i kylen?

Äkta vara. 19 nov 2013.


Hur hittar man rätt i en affär?


Det är klart att forskare, butikschefer, ägare och tillverkare ser till att vi följer ett mönster. Alla har väl hört talas om "kundvarvet"? Just så som man vill att konsumenten ska gå runt i butiken för att köpa så mycket som möjligt. 


Alla kundvarv följer dock inte exakt samma mönster. Vem har inte blivit totalt bortkommen när man kommer in i ny butik?


Allt baseras på vanor och beteendemönster. Vi har rotat dem själva och butiken hjälper oss cementera dessa sätt att handla. Butikerna vill ofta likrikta oss, eftersom det blir mest praktiskt så.

Hur når då producenten fram till konsumenten?


Livsmedelsbutikerna har blivit ett ställe där livsmedelsproducenterna ofta själva måste se till att varan blir såld. Producenten måste då se till att hamna bra i kundvarvet och det kostar pengar. Små producenter – vilka ju ofta är de som gör genuinare mat  har det inte alltid så lätt. Vi på Äkta vara har hört många exempel på hur svårt det är att i butiken – utan stor marknadsföringsbudget – hävda sig som liten tillverkare.


Och det blir inte lättare när man gör varor som bryter mot de gängse mönstren. 


När vi står där med shoppinglistan i handen och läser "majonnäs", då går de flesta av vana – nästan robotlikt – till den rumstempererade hyllan även fast det numera finns sant "äkta majonnäs" i kyldisken. Står det istället "korv" går man direkt till kyldisken och missar därmed frysen där Roslags-Salsiccias Ä-märkta och nitritfria korvar ligger. Och minst lika svårt är det för många när det står "buljong" på listan. Kosan styrs till tärningarnas hylla – för vem har fattat att Ä-märkta Stockpot har sin färska, flytande buljong i kyldisken?


Hur kan man bryta dessa mönster?


Här måste vi konsumenter uppenbarligen ta ansvar själva för att det ska hända något. Vi på Äkta vara vill gärna ha tips på nytänk – på hur man bryter dessa tankebanor. Har du förslag, skriv gärna det som kommentar här nedan. Alla förslag är välkomna.


/Björn Bernhardson


Läs mer om Roslags-Salsiccia >> och Stockpot >>


11 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Björn! Av en tillfällighet hittade jag buljongerna längst ner i en kyldisk i min ICA-butik. Jag föreslog att de skulle göra reklam för den, eftersom produkten är ny på marknaden. Responsen var väl inte så där överväldigande positiv tyvärr. Men det är ju synd om det bara är de som följer Äkta Vara på nätet som vet om att buljongen finns. Vi som vet, får sprida informationen till vänner och bekanta. Ledsamt nog, bryr sig alla av dem inte om detta med tillsatser så en buljongtärning är i deras ögon mycket lättare att hantera och dessutom billigare.
  Agneta. 19 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Vad det gäller buljongtärningar så går de numera att hitta utan de värsta tillsatserna i den traditionella buljonghyllan hos välsorterade handlare. Men huvudfrågan - tips på hur man bryter mönstret - är min lösning dock krävande för en del, misstänker jag. Jag planerar helt enkelt in mina shoppingturer i livsmedelsaffärer till dagar och tider när jag har gott om tid att strosa runt i affären. Ju längre tid jag spenderar i butiken desto fler okända produkter och tillverkare upptäcker jag.
  Thomas. 19 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • VARFÖR protesterar t.ex inte Arla och Norrmejerier när Bregott och Norrgott i en del affärer placeras under skylten "BordsMARGARIN"? (Skylten borde i alla fall ändras till "Bordsfett", fast margarinet skulle egentligen. placeras i hyllan med skokräm och andra kemikalier!)
  Birgitta. 21 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Varför har inte fler butiker äkta vara skyltar? Kan man påverka det på något sätt?
  Sandra. 21 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • För mig känns det som en lösning kunde sitta i politiken! Att man med skattemedel belönar/stödjer ex. ä-märkta, ekologiska och lokalproducerade varor med marknadsföringen så att de kan ta mer plats i butikerna!
  Anna Olausson. 21 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det handlar ändå i slutänden mest om konsumentmakt. Tyvärr är billigast bäst för många konsumenter, och då är det upp till oss som inte tycker så att spendera lite extra tid (och pengar!) med att hitta varor, samt sprida order om dessa produkter till vårt nätverk, om vi vill ha kvar dessa produkter. Tycker absolut inte att vi ska slösa skattepengar på marknadsföring av ä-produkter - vem tjänar på det egentligen? Bättre då att syssla med information och upplysning och dessa produkter på andra sätt.
  Jo. 21 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Tur vi i Malmö har Green Matmarknad. En seriös affär från början till slut. Att handla i en annan butik i Malmö är idioti. Gör som jag och stöd Green Matmarknad.
  Mikael. 21 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Va?? Finns det buljong utan e-ämnen?! Måste genast rota runt i frysdiskarna!
  Måns. 25 nov 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Majonäs är en produkt som inte är lönt att köpa nu när alla har starka elvispar. Det är lätt att vispa ihop lite ägg och olja och då slipper vi tillsatser. Dessutom smakar det majonäs, vilket den ljusa smörjan från Findus och liknande inte gör.
  Littlegem. 1 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Att alla margariner och dylikt står under en skylt där det står MEJERIPRODUKTER...
  Bernt Olsson. 4 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • På NK:s saluhall i Stockholm (en ICA-butik) har man ställt oxbuljongen i samma kyldisk som allt nötkött. Ett bra initiativ tycker jag. Den är lätt att upptäcka för alla som letar efter kött.
  Agneta. 5 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!