Julen 2013 närmar sig med stora kliv

Äkta vara. 2 dec 2013.


Julen 2013 närmar sig med stora kliv. Advent är en väntans tid, men numera är det jul i butikerna redan i början av november. I mejlboxen ligger ett pressmeddelande från KRAV som berättar var man kan köpa nitritfri ekologisk skinka. Det skulle kunna vara vilket pressmeddelande som helst. Men för en Äktavaring som varit med från starten är det här en glad nyhet i mer än en bemärkelse.

När vi för fem år sedan, i den första julsatsningen på den nystartade sajten skrev om vår önskan att hitta nitritfri skinka i butik blev reaktionerna många. Flest var de som ville, som vi, slippa alla tillsatser i skinkan och undrade om vi hade några tips. Då var det inte lätt, det var några få charkuterister som vågade utmana, som Lars Sandström, som då fanns i Söderhallarna.

Vi fick också mejl från frustrerade tillverkare som ville göra julskinka utan nitrit, men inte vågade för Livsmedelsverket och de kommunala livsmedelsinspektörerna. För att inte tala om de stora livsmedelskedjorna som inte accepterade produkter utan nitrit.

Men det var också upprörda kommentarer om att vi, genom att driva frågan om nitritfritt, riskerade att ta livet av folk. En ledarskribent var så till sig att han ville kasta julskinkan i huvudet på Mats-Eric Nilsson och dessutom önska honom en rejäl magsjuka i julklapp.

Att kräva nitritfritt var år 2008 som att svära i kyrkan: mycket fult. Äkta vara har ståndaktigt stått för vår åsikt att nitrit används för lättvindigt i charkvaror. I Finland har det ätits julskinka utan nitrit i alla år.

Livsmedelsverket har preciserat att nitritfritt inte är förbjudet, men att det krävs kunskap och säker hantering både från tillverkare och konsumenter. Hållbarheten är kortare. Men egentligen, vem vill äta julskinka efter Nyårsafton?

Nu har debatten om nitrit har svalnat något. Det går dessutom att hitta andra nitritfria produkter, som leverpastej och julkorv.

Då boken Den hemlige kocken kom ut år 2007 fanns det fortfarande smakförstärkare i julskinkorna. Omöjligt att klara sig utan hävdade en del tillverkare. Idag är den är sällsynt i julskinkan.

Nästa steg var att ta bort de vattenhållande fosfaterna ur julskinkorna. Även det har lyckats till stor del. Åtminstone i julskinka. Däremot finns det kvar i många andra produkter. I dag är fosfaterna mycket omdiskuterade inom EU och kan möjligen vara på väg att förbjudas av hälsoskäl, som man kunde läsa i SvD häromdagen. Kanske går nitrit, som också är omdiskuterat, samma väg en dag?

KRAV har, liksom Äkta vara, aldrig tillåtit nitrit i någon produkt – det utan att slippa få en julskinka i skallen. Nu meddelar organisationen att det kommer att gå ut 6 ton KRAV-märkt julskinka till butiker och restauranger.

Tillsammans kunde vi konsumenter vända vinden. Det går att påverka. Som medlem i Äkta vara gör du föreningen ännu starkare. Bli medlem här >>


/Anna Karin Strand Nilsson

Hitta nitritfria skinka

Krav har gjort en julskinksguide med ett 20-tal butiker som säljer Krav-märkta skinkor, men också flera restauranger som serverar dem. Passa även på att läsa om kökschefen som väljer nitritfri skinka för smakens skull, samt frågor och svar om nitrit och julskinkor.


Läs mer:

Årets nitritfria skinkor >>

Fosfaterna är fosforbovar >>

Fler tips om julskinkor finns i Äkta varas livsmedelsguide >>

Läs om nitrit i E-nummerguiden >>


5 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Det finns en modern förvaringsmetod som förlänger många varors livslängd. Frys in maten så slipper vi tillsatser! Detta eviga jagande av färsk mat är idioti! Om folk bara visste hur mycket mat som butikerna slänger dagligen, som hade kunnat säljas ifall de frös in det istället!
  Emil Hedenborg. 2 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Härligt när man kan se tillbaka och upptäcka att det faktiskt händer saker. Själv verkar jag dock bli utan skinka i år också. Det är nog svårt att hitta lagom stora *okokta* skinkor här i Örebro (jag vill koka min skinka själv), men när jag tittat runt i länkarna här verkar de Krav-märkta skinkorna vara förbehållna storstäderna. :(
  Thomas. 2 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Anna-Karin! Allt det du beskriver visar verkligen att vi konsumenter har en viss makt. Tyvärr är det många anställda i livsmedelsbutiker, oavsett vilken kedja de tillhör, som fortfarande inte har medvetenheten och kunskapen om skillnaderna på tillsatsfria livsmedel kontra de med tillsatser i. Min erfarenhet är att flertalet personer, som av butiks-ägare/ansvarig, sägs ska vara ansvariga för t.ex. frukt, grönt, kött, chark. ,o.dyl., inte verkar ha annan kunskap än att beställa förutbestämda varor och plocka i dem i hyllorna/kyldiskarna. Pratar man med dem om tillsatser, besprutning, kravmärkt och dyl. vet de sällan någonting om detta, vilket också resulterar i att de inte förstår nyttan av att kunna erbjuda kunder t.ex. nitritfri skinka och därmed driva denna typ av projekt i sin butik. Emil! Jag tycker som du – frysen passar utmärkt bra till att förvara tillsatsfria varor i.
  Agneta. 2 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej Inspirerande och glädjande att läsa dina rader - att det går att påverka och göra samhället lite bättre - om än bara med lite mindre nitrit. Bra att titta och jämföra då och nu så att vi får perspektiv på utvecklingen. Inger mod att fortsätta kampen. Driver själv ett litet mejeri där jag gör opastöriserad ekologisk (KRAV) ost och smör. Debatten nu om opastöriserad mjölk är så full av missuppfattningar. Att inte titta på VAR smitta uppträtt och ställa det till rätta istället för att förbjuda hela Sveriges mjölkbönder att sälja naturlig oförstörd mjölk är skrattretande. Stordrift är boven och skapar helt onaturliga miljöer för kossorna som bara måste funka som maskiner - producera orimliga mängder mjölk. Suck. För att lyfta upp det positiva och den naturliga, småskaliga matproduktionen arrangerar vi tillsammans med några andra bybor i Billinge i Skåne Sveriges enda (vad vi vet) ekologisk Julmatmarknad den 15/12 mellan 11-14. Bland annat kommer det finnas ekologiskt färskt lamm, kalv o nötkött, ekologiska kallskurna delikatesser, ekologisk opastöriserad ost och smör, ekologiskt surdegsbröd och spettkaka förstås. Som en julig saluhall fast hos en ekobondgård i stället! Kolla gärna in vår hemsida: http://julmatmarknad.hemsida24.se/ Själv skall jag imorgon hämta en ekologisk rå skinka på Källunda Gård, som jag själv skall salta och koka - garanterat utan nitrit eller andra knasiga tillsatser. Bästa hälsningar Malin Kumberg
  Malin. 5 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag är nog den yngsta aktiva här (13 år) och själv gillar jag att ha en grå nitrit/fosfat fri skinka på ett hembakt bröd med en grov senap framför julkalender.
  Erik. 16 dec 2013 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Anna Karin bloggar

Anna-Karin är journalist, sjuksköterska och styrelseledamot i Äkta vara.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!