Muntligt eller skriftligt?

Äkta vara. 29 jul 2014.

Korv oförpackad

Nyligen handlade jag färsk korv direkt av korvtillverkaren. Jag pekade och expediten lade upp korvarna i ett tråg, vägde och satte på etiketten (se bilden ovan).

När jag kom hem tittade jag lite mer noga på etiketten. På den kunde man läsa att korvarna förutom pork/fläsk ”bland annat” innehöll salvia, svartpeppar och muskot. På mat som säljs över disk finns ju inget krav på en fullständig ingrediensförteckning.
Jag blev dock nyfiken och började fundera.

Vad mer kan det vara som finns däri?

Eftersom vi skulle få middagsbesök av en person som är överkänslig för vissa ämnen så frågade min fru mig om korvarnas innehåll, vilket ställde mig inför ett problem. Hur kan man få tag i ingredienslistan nu när den lilla korvaffären är stängd?

Javisst! I vissa vanliga livsmedelsbutiker säljs samma korvar färdigförpackade. Jag gick således till en sådan affär och hittade samma korv.

Nu var ingrediensförteckningen betydligt längre, omfattande hela 14 ingredienser, och uttrycket "bland annat" fick en ny betydelse.

Etikett över disk Etikett färdigförpackad
pork fläskkött
- tapioka
- vatten
svartpeppar svartpeppar
muskot muskot
salvia salvia
- salt
- socker
- dextros
- rosmarinextrakt (E 392?)
- stabiliseringsmedel (natrium- och kaliumtrifosfater E451)
- konserveringsmedel (natriumdisulfit E223)
- kryddor
- grisfjälster

Nu kunde jag hur som helst se att korven, troligen, inte innehöll något av de ämnen som vår gäst var överkänslig mot.

Men jag kan inte låta bli att tänka på att när Livsmedelsverket nyligen fick chansen av EU att skärpa informationsreglerna kring oförpackad mat, så beslutade de att endast muntlig information om ingredienserna räcker för mat som köps över disk.

Då tänker man uppenbarligen bara på information i samband med själva köptillfället. Det talas mindre, för att inte säga aldrig, om informationen man får med sig hem. Den som hade behövts i det här fallet och kan vara nog så viktig.

Äkta vara, som var en av remissinstanserna när förslaget togs fram, har därför en annorlunda uppfattning än myndigheten. Vi tycker att en skriven ingrediensförteckning alltid är bättre än en muntlig.

För den skrivna får man ju med sig hem.

Björn Bernhardson, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara

Nedan är en bild på samma korv när den såldes färdigförpackad.
Korv färdigförpackad

8 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

 • Men nu är det väl som så här att OM livsmedelsföretagaren frivilligt väljer att ha med ingredienserna på etiketten så ska denna förteckning vara korrekt och fullständig annars bryter de mot de regler som idag finns. Syftet med regelverket är att märkningen inte få vara vilseledande vilket det blir i detta fall så anmäl ofoget. Så problemet är inte brist på tuffare lagar utan att de som finns inte följs. OCH många delikatessdiskar väljer att frivilligt ha med ingrediensförteckning (även fast detta innebär väldigt mycket administrativ tid) även när det är över disk, gynna dem så löser det sig per automatik, allt behöver inte regleras enligt lag.
  Lars-Eric. 29 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag är faktiskt inte säker på att det är samma vara som den du köpte över disk. Den korv Taylors & Jones säljer i sin butik är såvitt jag förstod när jag gjorde ett studiebesök där en färskvara på ett annat sätt än den som tillverkas i deras korvfabrik. Funderar lite på om du inte borde kontaktat dem och frågat innan du skrev inlägget?
  Tobias Grönberg. 29 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej Tobias! Vi har frågat och de svarade att det är exakt samma korv. Mvh Ivar, Äkta vara
  Ivar, Äkta vara. 29 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hej, David Taylor här, ägare av Taylors and Jones. Kontakta gärna mig så kan jag förklara varför märkningen i vår butik är annorlunda än den som finns på de färdigförpackade produkterna. Mvh David. 0709307744
  David Taylor. 29 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Varför inte förklara i detta forum, David?
  Johanna. 30 jul 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Seså David Taylor, du är väl inte blyg att förklara detta för andra presumtiva kunder?
  Tomten. 3 aug 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Mata en med diabetes med de korvarna och ring ambulansen! Fattar du David vad du gör?? Förstår inte varför ni proppar i dextros och socker i allt? När jag var ung slaktade mina föräldrar både grisar och kalvar och gjorde korv med vitlök , kryddor och salt men aldrig en droppe socker! Tänk om du skippar all socker då kan diabetiker också äta utan att ringa 112!
  Alvin. 16 aug 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Visst har jag funderat på varför man sätter sött i chark men att man skulle behöva ringa ambulansen för att en diabetiker äter den är väl knappast troligt. Såvida du inte äter många kilon av dem men då skulle nog vem som helst behöva en ambulans.
  Rickard. 20 aug 2014 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!