Vill du ditt sötsug bejaka?

Äkta vara. 17 dec 2014. ApoteketKronanGodis1


För några år sedan avreglerades apoteksmonopolet. Statens inflytande minskades till förmån för privata aktörer. Apoteken skulle bli mer lättillgängliga och utbudet mer varierat samtidigt som priserna på läkemedel skulle sjunka.

Hur har det då blivit?
Några av dessa mål har säkert uppfyllts. Men en sak som inte kan ha undgått alla, är ju att apoteken satsar mer på ”mat”. Det handlar förstås inte om morötter, mjölk eller kött utan istället om sånt som sötade drycker, choklad, snacks, bär, fröer etc.

Vi som går på apoteket har nog en ganska stor tilltro till deras seriositet. Sedan urminnes tider har man gått till apoteket för att få hjälp. Och denna hjälp kommer då från en myndig och välutbildad person i vit rock. Kort sagt apoteket har i våra ögon ett väldigt stort förtroendekapital.

Sedan avregleringen har apoteken tampats med ett stort gemensamt problem — lönsamhet. Det visade sig att det är svårt att tjäna pengar bara på medicin. Och det är förstås i ljuset av dessa förluster som de börjat sälja mer och mer av vad vi normalt inte kallar för medicin.


Mitt apotek har byggts om. Hela butiken badar i ljus och nu, under den mörka årstiden, måste ögonen ställa om en stund när man kliver in, och då ser man hyllrader med varor som också kan köpas på närmsta ICA-butik.

Men vad händer då med förtroendekapitalet?
Jag trodde att staten på något sätt reglerat vilka produkter som de privata apoteken ska sälja. Jag trodde i min enfald att varje produkt måste vara kopplad till en hälsoaspekt med vetenskaplig grund. Eller åtminstone omvänt att varje produkt som misstänks kunna ge känsliga personer problem noggrant ska upplysas härom.

Men så verkar inte vara fallet!

När jag i dagarna återigen klev in på mitt apotek så möttes jag direkt av deras julmonter. Att det fanns senap, te och kaffe var kanske inte längre så förvånande. Men fokuset på godis känns ju lite mer tveksamt.


Men ännu mer iögonfallande blir det när jag lyfter blicken lite och ser apotekets budskap:

"Vill du ditt sötsug bejaka? Men till julen missat att baka? Misströsta ej, här är en väg ut! Håll till godo, och njut!"

ApoteketKronanGodis3

Budskapet verkar alltså vara att om en person som lider av konstant sötsug och kanske övervikt skulle besöka apoteket för att söka hjälp, och tex hämta ut förskriven medicin, så ska sötsuget bejakas. "Konsumera lille vän! Här kan du vräka i dig tillsats-, arom- och framförallt sockerstint godis."

Det verkar inte som om mitt apotek har ansvar för vår hälsa.

Frågan blir då: Hur långt ska apotekens utveckling gå mot att bli som vilken Pressbyrå som helst, innan staten reglerar hur varor får säljas på ett apotek?10 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Kanske inte inom ramen för Äkta Vara, eller?
  Rickard. 19 dec 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jo, det tycker jag.
  Janne. 20 dec 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag håller fullständigt med. Och de säljer mer o mer smink så vi som vill ha hjälp med mediciner får ibland vänta när de ska prata smink m kunder...
  Marie. 21 dec 2014 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Äkta vara ska inte vara en allmän klubb för folk som är missnöjda med samhället. Har man problem med apoteket kan man besöka www.aktaapotek.se.
  Rickard. 2 jan 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hade texten handlat om läkemedel på apoteket hade jag förstått kommentaren att de inte hade varit "inom ramen för äkta vara". Men det är ju om livsmedel och det är helt rätt att granska oavsett vart det säljs eller serveras!
  B. 5 jan 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Fast här handlade det inte om innehållet i godiset i sig utan om föreokomsten i en viss "butik". Den korta raden om tillsatser har författaren enbart slängt in i hopp om att få några kommentatorer på tåget. Visst är det dumt att apoteket säljer godis, lika dumt som att kirurgavdelningen på sjukhuset delar ut skottskador till sina patienter men det finns andra forum för detta.
  Rickard. 5 jan 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag förstår Björn B:s frustration över apotekets utbud av godisrelaterade varor. För snart 2 år sedan pratade jag med personal på mitt lokala apotek om just deras godisutbud och alla tillsatser som jag fann i deras choklad/karameller o.dyl. Personalen var helt omedveten och ointresserade av detta med tillsatser. Personligen tycker jag att apoteket inte ska tillhandahålla andra varor än de av medicinsk karaktär. Godis, smink m.m. finns att tillgå i överflöd på andra ställen så sådant behöver vi inte köpa på apoteket. Det är bra att Äkta Vara granskar livsmedel oavsett om de säljas på ICA eller på något apotek. Det finns en risk för att människor tror att något som säljs på ett apotek skulle vara bättre än det som säljs i en vanlig livsmedelsaffär.
  Agneta. 5 jan 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Håller med Rikard fullt ut. Det är vara till att gå in här på Allabolag.se och se vad syftet är med denna så kallade ideella förening har så har Rikard rätt. Punkt.
  Srefan. 5 jan 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nej, när apoteket gör reklam för vilka höga krav de ställer för att producenters produkter ska få säljas hos dem, att en del tillsatser är förbjudna osv, så vore det ett generalfel av äkta vara att inte granska deras påstående när det kommer till deras livsmedel. Om livsmedlet säljs på apoteket eller ICA,SJ,SAS,pressbyrån spelar ingen roll!!
  b. 5 jan 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
 • När jag i USA och besökte ett välrennommerat apotek stod 2-litersflaskor med Cocacola på hyllan bredvid blodsockermätare. Är apotek i Sverige på väg åt samma håll?
  Magdalena. 10 jan 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!