Varför handlar man när frysen är full?

Mats-Eric. 26 maj 2015.

Glada i hågen kom min fru och jag förra hösten hem med ett billass nyskördade gotländska grönsaker. Kyl och frys var dock redan så fullmatade att vi skamligt nog inte hade särskilt mycket plats för de mödosamt odlade grödorna. Vår två meter höga 250-litersfrys visade sig vid en hastigt beslutad inventering innehålla 72 byttor och påsar med kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, bär, matbröd, kaffebröd, färdiglagade rätter, riven ost, ströbröd och buljong.

I krigstid skulle vårt hushåll på två personer och en liten hund förstås ha kunnat hålla ut ett bra tag. Men så här i fredstid, hur kommer det sig att så mycket hade blivit liggande så länge? Det där frostiga benet som för länge sedan tappat sin etikett, saffranskakan som blivit över från någon glöggfest och de hemgjorda rånen som ingick i en bröllopsmeny för två år sedan – varför har det aldrig blivit läge att plocka fram dem?

Svaret var egentligen rätt enkelt. Liksom så många andra hade vi lockats in i konsumtionssamhällets mest välgillrade fälla, där ständigt nya inköp framställs som den givna lösningen på den dagliga middagsgåtan. Kylskåpet öppnade vi mest för att kolla vad som fattades, istället för att utgå från vad vi faktiskt redan hade. Ju fler matvaror som kunde sättas upp på inköpslistan, desto effektivare kände vi oss. Att tåga mot affären med en fulltecknad lapp i näven betydde att man på något sätt hade koll på läget.

Men efter näsbrännan för ett år sedan gör vi konsekvent precis tvärtom. Vad kan vi laga av det som redan finns hemma? Dagens mål är att inte behöva handla något alls. Och när vi av några oansenliga rester och överblivna råvaror får till en särskilt lyckad lunch eller middag känns det som en kulinarisk triumf.

Vi sparar tid och pengar – och slänger underbart nog betydligt mindre. Men särskilt banbrytande är vårt nya matliv givetvis inte. Sparsamma husmödrar har i alla tider använt sin påhittighet för att få ut så mycket som möjligt av råvarorna, vilket den amerikanske humoristen Calvin Trillin fångade med en ofta citerad formulering: »Det märkligaste med min mamma var att hon under 30 års tid inte serverade sin familj annat än rester. Originalrätten har aldrig kunnat påträffas.«

Mats-Eric Nilsson är författare och chefredaktör för matmagasinet Hunger. Texten har tidigare varit publicerad i Hunger.


Matsvinn på annat håll. Några exempel:

2 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

  • Mitt enkla tips är att jag varje gång jag städar igenom frysen gör en lista på vad som finns i den. Sedan kompletterar jag listan med allt som jag lägger i och stryker bort allt som jag tar ut. Sedan finns färdiga matlådor till jobbet på en hylla, större laddningar av färdiglagad mat på den under och de nedersta facken är reserverade för infrusna råvaror, allt noggrant etiketterat och förpackat. Det tar lite tid när jag frostar av frysen men jag vinner både tid och framför allt pengar genom att jag använder det som finns där och framför allt köper jag inget som jag redan har i frysen. Ofta har jag åtta - tio maträtter att välja på att ta fram och micra om jag inte vill laga från grunden så variationen blir ganska stor. På det sättet har jag stenkoll på vad som finns i frysen och får en bra omsättning.
    Harald Perby. 1 okt 2015 (Svara på inlägg | Abuse)
  • Jag vet inte, om jag ska skratta eller gråta, när jag läser om sådana "problem". Som en emigrant, studerande och ensamma mamma,- allt på en gång,- hade jag vanligtviss en hylla max upptagen i kyllskåpet; frysen var ofta stängt av för att spara elen. Efter hyran, elen och telefon blev betald, hade vi kvar ca 50 spann/dagen (50kr/5€) kvar för maten. Jag räknade noggrant, hur många vegetariska smörgåsar jag kunde äta om dagen utan att slösa alla slantar på en gång och sitta hungrig resten av månad. Jag var mager nog för att köpa kläder på rea i barnbutiken. Barnet var så small, att vi blev kallade till barnskyddet flera gånger. Extrajobbet, som jag lyckades hitta, förbättrade situtaionen bara lite. Tänk på det ni, alla, vems kylen exploderar av maten.
    Anna. 16 okt 2015 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

DEN HEMLIGE
KOCKEN
BLOGGAR

Mats-Eric Nilsson är författare, journalist, föreläsare och en av grundarna till Äkta vara. Han har skrivit böckerna Den hemlige kocken, Äkta vara, Smakernas återkomst, Döden i grytan och Saltad nota och har även varit chefredaktör för matmagasinet Hunger. Nu är han aktuell med boken Château Vadå – om det okända fusket med ditt vin.


Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!