Pressad skinka ska märkas

Nyhetsarkiv 2010. 12 mar 2010.
En stor del av den skinka som vi lägger på våra smörgåsar är sammansatt av mindre bitar. Få är de producenter som talar om det på förpackningen. Att skinkan är ihoppressad förutsätts kunderna veta, ett antagande som också Livsmedelsverket gjort. Efter sommaren kan det bli en ändring.

Branschorganisationen Kött- och charkföretagen har tagit initiativ till en märkning och diskussioner med Livsmedelsverket pågår om hur en sådan ska utformas. Diskussionerna har lett fram till ett förslag som snart ska skickas till Livsmedelsverket för granskning och "välsignelse".

Enligt EU:s regler krävs inte att pressad skinka märks ut som sammansatt produkt. Det har fått till följd att skinka som görs på riktigt vis, dvs hel skinka, fått namnet helmuskelskinka.

Pressad ”skinka” får idag kallas för skinka så länge köttbitarna kommer från grisens bakmuskel, även om ibland så lite som 80 procent råvara har använts och resten är vatten och fosfater för att binda den stora vätskemängden.

Kött- och charkföretagens vd Åke Rutegård har drivit frågan i ett år. Det märkningsförslag som nu diskuteras, gäller de företag som är medlemmar i organisationen, men han önskar att även övriga charkföretag ansluter sig.

– Förhoppningsvis ska vi kunna presentera vår branschstandard inom några veckor och den kan då träda i kraft efter en rimlig övergångstid någon gång efter sommaren, säger Åke Rutegård.
Övergångstiden behövs för att producenterna exempelvis ska hinna trycka nya etiketter.

glänsande skinka

Sökresultat för Pressad skinka

7 kommentarer

RSS

Annons:

Änga gård annons 482 ny

 • Äntligen händer det något på skinkfronten! Jag vågar påstå att det är få, förutom dom som läst Mats-Erics böcker, som är medvetna om skillnaden på sammansatt och riktig skinka. Inte ens dom som jobbar i manuella charkdiskar verkar ha koll på läget! Jag har frågat på flera olika ställen och tyvärr har inte personalen vetat skillnaden. Riktig skinka och helst ekologisk ser jag fram emot!
  Lisa. 12 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Man vet inte vad man köper, åtminstone visste inte jag det förrän jag läst "Den hemlige kocken" även om jag med viss misstänksamhet tittat på "skinkorna" som alla ser identiska ut och därför oftast köpt rökt bog som smörgåspålägg, där ser man ju att det är en muskel. Nu gick jag till charkdisken i min vanliga affär och begärde helmuskelskinka – de hade ingen aning. Sen gick jag till min kötthandlare som vi har lyckan att ha i den lilla by där jag bor. Dyr är han men bra kött har han – vi äter inte så mycket kött så när vi gör det kan vi kosta på oss, vi är bara 2 personer. Han tog direkt fram en helmuskelskinka och jag köpte 10 skivor. Vi diskuterade lite pressad skinka kontra helmuskelskinka och jag förhörde mig om prisskillnader, måste ju finnas. Döm om min häpnad, Rökt bog 110:-/kg Pressad skinka 150:-/kg Helmuskelskinka 260:-/kg Man köper ju inte smörgåspålägg kilovis – men glömde fråga vad oxfilén kostade, den ligger väl i 200 kr klassen, länge sedan vi åt oxfilé då vi föredrar entrecôten (ja brukar inte fråga om priset där heller när man endast köper 2 st) men jag tycker det lät dyrt. Men det får bli helmuskelskinka i fortsättningen för min del (sambon slafsar i sig vad som helst). Mer upplysning till svenska folket och till författaren, Tack för en utmärkt bok.
  Marina. 13 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Ha ha, visst är det jobbigt när sambon slafsar i sig vad som helst.. men det tar tid att vända en finlandsfärja!
  Larsson. 16 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Har hört om det här nån gång att man ska vara noggrannare med märkningarna. Ett bra initiativ och det gör nog också folk lite mer medvetna om vad de faktiskt äter (inte tvi och skam med information)! Sen om de fortsätter köpa det är en annan femma, bara de känner till likheter/skillnader mot andra produkter. To each their own.
  Yonas. 16 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Det är svårt att hitta helmuskelskinka från grisar som levt anständigt men smaken motiverar prisskillnaden.
  Luscinia. 25 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Willy´s säljer nu en s k kokt helgskinka för 28:90 per kg. Helgskinka benfri, kokt med svål Innehållsdeklaration: Specialstyckad benfri skinka som rimmats med lake av vatten, konserveringsmedel (E250), stabiliseringsmedel (E450, E451), druvsocker, antioxidationsmedel (E331, E301), socker. Ursprung Sverige. Undrar vad som menas med "specialstyckad"?
  BA. 26 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Jag mailade Köttcentralen i Helsingborg och fick svar på vad specialstyckad betydde: Svar: "Vår egen term för en stor skinka som styckats ner till mindre skinkor."
  BA. 26 mar 2010 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3