Räcker köttmärkningen?

Äkta vara. 7 jun 2016.


De flesta, inklusive myndigheterna, vill att vi ska äta mindre kött generellt — helst också närproducerat.

Det är upp till oss att göra medvetna val.


Idag ser man tydligt när det gäller nötkött vilket land djuret kommer ifrån, på vissa förpackningar står det på tre ställen att köttet är svenskt. Det är ju jättebra. Men ibland känns det lite trubbigt med landsgränser. Bor man tex i Malmö så skulle ju ett danskt ekologiskt kött kanske vara att föredra framför kött från längre upp i vårt avlånga land.


Jag träffade nyligen Svante Axelsson på Naturskyddsföreningen och han tyckte att vi ska äta djur som i sin tur äter det vi inte kan äta, dvs gräs och hö. Och därmed avstå från dem som ätit soja eller majs.


Jag tänker också på klimatavtryck. Nog vore det bättre att äta ett djur som under sin levnad producerat mjölk än de djur som bara producerar kött?


Det är inte så lätt att göra medvetna val.


Så här såg förpackningen ut i min butik:

Köttmärkning1


Om det ser ut så här så vore det lättare att göra ett medvetet val:

Köttmärkning2a

Specificering av ursprung, djurtyp och foder.


6 kommentarer

RSS

Annons:

482x110_aktavara_juica

 • Alla kor är gräsätare. Förhoppningsvis är alla gräsätande. Frågan är om köttet är från en BETANDE ko.
  Kicki Bältsjö . 8 jun 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • "Nog vore det bättre att äta ett djur som under sin levnad producerat mjölk än de djur som bara producerat kött" ???? Även köttras kor producerar mjölk. Deras kalvar diar kon. Och vad ska vi göra med djur av hinken? Samla på dem eller kassera. Bra skrivet men just detta var ju urbota dumt.
  Cecilia Hejdenberg. 10 jun 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Hankön inte hinken.
  Cecilia Hejdenberg . 10 jun 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Att äta kött från utlandet är bara dumt. Det är för stor skillnad mellan svensk och t.ex dansk djurhållning.. vad de äter, hur de lever och även vad för sorts ras av gris som används. I danmark ger man grisarna fisk i olika former att äta och köttet smakar därefter. Svensk djurhållning är i världsklass, den skall vi vara rädda om.
  Michael Trädgårdj. 19 jul 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Mjölkkorna producerar mjölk men de äter också väldigt mycket kraftfoder och betar naturbeten endast som kvigor och under sinperioderna. Resten av tiden betar de sommartid nära ladugården och det innebär ofta att de betar på åkermark. Köttkorna producerar kalvar och betar nästan alltid naturbeten och producerar därmed också biologisk mångfald under hela livet. De äter heller nästan aldrig kraftfoder. 50% av Sveriges köttdjur är dessutom eko.
  Bodil . 8 dec 2016 (Svara på inlägg | Abuse)
 • Nu glider jag lite på ämnet här, men något jag skulle vilja se är hur många procent kött det är i köttbitarna. Misstänker nämligen att det ofta sprutas in rätt mycket vatten i vissa bitar. Pris per kg kött, vatten borträknat, hade även varit ett intressant jämförpris. Kommer knappt ihåg när jag senast stekte ett paket köttfärs utan att färsen plötsligt simmar i vatten. Har dock ett vagt minne av att det hänt någon gång för länge sedan.
  Jonas Holm Pileborg. 25 jan 2017 (Svara på inlägg | Abuse)

Kommentera

Namn *
E-post *
Kommentar *
 
Skriv in kod
Villkor
 

Björn bloggar

Björn är en matintresserad systemarkitekt samt grundare, verksamhetsledare och vice ordförande i Äkta vara.

Senaste blogginlägg

Medlemsannons-pa-sajten-NY-animerad-3
Kräv ingrediensförteckning på alkoholdrycker!